Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär

Ganska lättlagad även om det är många moment, perfekt för en söndagseftermiddag. Receptet har jag anpassat något så det även skall passa den som äter enligt low carb-metoden, byt då ut mandelpotatismoset mot blomkålspurén.

För 4 personer

Ingredienser:
500 g lammfärs
1 rödlök
1 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad färsk timjan
2 msk smör
salt, peppar

Potatismos:
1 kg mandelpotatis
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk smör
salt, peppar

Blomkålspuré:
1/2 blomkålshuvud
1 dl grädde
1 msk smör
salt, peppar

Vinsky:
1 msk balsamvinäger
1 dl portvin
1 1/2 dl vatten
2 msk vilt- & kantarellfond
1 msk smör

Tillbehör:
600 g vitkål
2 msk smör
1 dl frysta tranbär
salt

Gör så här:
  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten
  2. Ansa blomkålen och bryt ned till buketter, koka mjuk i lättsaltat vatten
  3. Burgare: Sätt ugnen på 100 grader. Skala och finhacka lök och vitlök, blanda med ägg, grädde, timjan, salt och peppar i en bunke. Tillsätt färsen och blanda väl.
  4. Forma 4 biffar. Stek dem i smör på medelvärme, 4-5 min på varje sida. Lägg över i en ugnsäker form och håll biffarna varma i ugnen.
  5. Vinsky: Blanda balsamvinäger, protvin, vatten och fond i en kastrull. Reducera till 1,5 dl återstår. Vispa i smöret vid serveringen.
  6. Potatismos: Mosa potatisen, tillsätt grädde, mjölk och smör. Vispa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  7. Blomkålspuré: Mosa blomkålen, tillsätt grädde och smör. Mixa slätt, smaka av med salt och peppar.
  8. Finstrimla vitkålen. Stek i smör under omröring på medelvärme 2-3 minuter. Salta.
  9. Lägg en spegel av skyn på uppvärmda tallrikar, lägg på burgare, vitkål och potatismos alternativt blomkålspuré. Strö över tranbär. Garnera med timjanskvistar.

Kommentar:

En fullträff! Vilka härliga smaker, den karakteristiska lammsmaken gifter sig med den portvinsbaserade skyn och tranbären lyfter rätten ännu ett snäpp. Vi tvekade inte att sätta betyg 5 på denna rätt.

Färska detaljer av lamm kan vara svårt att få tag på för oss som inte har möjlighet att tillvara ta hela eller del av ett lamm, det är också ganska svårt att hitta svensk lamm. Vi fick nöja oss med fryst irländsk men den fungerar bra den också även om det säkert blir ännu bättre om man kan få tag på färskt svenskt lamm. Skulle man sedan hitta KRAV-märkt så är det ännu bättre. Tranbären är KRAV-märkta vilket jag tycker är lite märkligt, vilka tranbär är inte ekologiska?

Att koka mandelpotatis kan vara lite lurigt, de kokar gärna sönder även om det inte spelar så stor roll när man skall göra mos av dem. Jag brukar koka dem i 10 minuter och sedan ta bort kastrullen från plattan och låta dem stå ytterligare 6-7 minuter. Blomkålen tar ungefär 20 minuter att få tillräckligt mjuk för purén. Blomkålspurén är, som jag nämde ovan, ett alternativ för den som vill äta enligt low carb. Det går givetvis att kombinera med potatismoset för den som inte äter enligt low carb om man så önskar. Jag har heller inte rett vinskyn som det står i orginalreceptet, den blir lite mer flytande men smaken blir minst lika bra.

En söndagsmiddag tar vi gärna ett litet glas vin till maten och då får det bli vad som finns tillgängligt i boxen, för tillfället Barone Ricasole, den bästa röda box av dem jag provat av systembolagets utbud och som passar utmärkt till både lamm och nöt. Man kan även testa Bodega Lurton som är rekommenderad i receptet.

Kommentarer

  1. Mmmmm det där såg fantastiskt gott ut! Det vill vi gärna smaka på någon dag! =)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne