Inlägg

Visar inlägg från juli, 2009

Sesampaj med getost och grönsaker

Bild
Blir inte riktigt klok på det här receptet. Paj är för mig vardagsmat och vardagsmat skall vara gott, enkelt att laga och relativt snabbt. Den här pajen uppfyller de två första kriterierna men snabbt? Räkna med 1,5 timme, men har man lite tid över efter en dags slit på jobbet så är pajen helt OK. Till 4 personer 150 g getost 2 ägg 2 dl créme fraiche 2 krm salt 1 squash 1 msk olivolja 1 röd paprika 1 ask plommontomater 1 tsk flingsalt 100 g sockerärtor Pajdeg: 3 dl vetemjöl 100 g smör 2 msk vatten 2 msk rostade sesamfrön Gör så här: Pajdeg : Blanda mjöl och smör i matberedaren. Tillsätt vatten. Linda in degen i en plastfolie. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, tryck ut degen i en pajform. Nagga botten. Förgrädda ca 10 minuter. Fyllning : Mixa getost, ägg och créme fraiche med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Skär squashen i skivor. Stek skivorna i oljan tills de fått fin färg. Krna ur och skär paprikan i bitar. Häll fyllningen i pajskalet. Lägg i grönsak

Ljummen grekisk kycklingsallad

Bild
Varken kyckling eller citron tillhör mina favoriter i matlagningen men som vardagsrätt fungerar den här alldeles utmärkt. Räkna med att det tar ca 30 minuter att slänga ihop. Till 4 personer 3-4 lårkycklingfiléer 1 tsk salt 2 krm nymald svartpeppar 2 msk grovhackad färsk oregano 1 msk olivolja 300 g pasta, tex bavette 1 gul paprika 3-4 tomater 200 g fetaost Dressing: 0,5 dl olivolja 0,5 dl pressad citron 1 tsk torkad oregano Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Skär kycklingen i bitar, ca 2 * 2 cm. Blanda dem med salt, peppar, oregano och olja. Hetta upp en stekpanna och bryn bitarna runt om. Lägg över dem i en långpanna. Efterstek i ugn till kycklingen är klar, ca 10-15 minuter. Koka pastan al dente. Kärna ur paprikan. Skär alla grönsaker i stora bitar. Lägg i en bunke och smula i osten. Blanda ihop dressingen i en kastrull och värm. Lägg i pastan och kyckling i bunken, häll över dressingen, rör om och lägg upp på serveringsfat. Kommentar: Jag har nog skrivit det innan men jag föredr

Grill

Bild
Grilla kan man göra både till vardags och fest, sommar och vinter. Ibland kan jag tycka att grillning är lite vulgärmatlagning då man har inte den kontroll som man egentligen önskar men det är ett populärt tillagningssätt hos oss precis som hos så många andra. Mattidningar översvämmas varje grillsäsong med recept och diverse mer eller mindre väl genomtänkta tillbehör. Själv är jag otroligt konservativ när det gäller grillning och brukar variera mig väldigt lite. Några av mina käpphästar när det gäller grillning är: Använd grillkol, inte briketter, om du skall göra en "normal" grillning. Använd elektrisk grilltändare, miljövänligt och sätter inte smak på det grillade Tänd grillen i god tid före, beräkna ca 1 timme före planerad servering Fläskkött är det bästa grillköttet eftersom det är saftigare Marinera själv, köp inte färdigmarinerat, ofta är det äldre kött som döljs i den glutamatstinna kryddningen Ta fram köttet i god tid så det är rumstempererat vid grillningen Planera

God frukost

Bild
Idag bestod vår frukost av smörstekta nyplockade kantareller, bacon, grönsaker på nybakad fransk baguette. Inte dumt alls faktiskt. De franska baguetterna hade jäst över natt i kylskåpet och receptet är hämtat ur Jan Hedhs bok Bröd .

Chokladmousse

Bild
Jag är inte någon stor fantast av desserter, äter heller en ostbricka eller tar en kopp kaffe med lämplig digestive efter maten, tex en god grappa, men i bland är det gott. Nu när det finns hallon i trädgården var det lämpligt att göra en mousse med hallon. Till 4 personer Ingredienser: 125 g mörk choklad (70%) 2 msk florsocker 3 msk varmt, starkt kaffe 1 äggula 2 dl vispgrädde 2 dl hallon Savoiardikex Gör så här: Bryt chokladen i mindre bitar och smält den. Rör i socker, kaffe och äggula. Låt svalna. Vispa grädden lätt. Bland ner 1/3 av den i chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden. Fördela hälften av bären i 4 portionskoppar. Fördela moussen ovanpå och ställ i kylskåpet minst en timme. Garnera med de återstående bären. Servera med savoiardikex. Kommentar: Tänk på att chokladblandningen inte får svalna för mycket, då blir det svårt att blanda i grädden. Desserten görs med fördel redan på förmiddagen så är den lagom kall och stel till serveringen.

Matlördag

Bild
När vädret är lite halvtaskigt och det inte finns så mycket att göra lägger jag gärna ner mycket tid på matlagningen på lördagarna. Denna lördag gav jag mig på en rätt som inte är svår men som har väldigt många ingredienser och väldigt många moment. Så här såg det ut när jag plockat fram allt Det tog 45 minuter att plocka fram och sedan ytterligare 1,5 innan allt var klart. Det som var svårt var att få allt klart samtidigt men det gick bra den här gången. Jag tänker inte skriva receptet här eftersom det är så himla långt men ni hittar det i Allt om Mat:s festspecial, sid 86. Rätten kallas för Fläskkarré med persiljetäcke, skummad grädd- och lökbuljong samt vårprimörer och serverades med potatiskroketter.

Bearnaisesås

Bild
Här kommer som utlovat en rapport från veckans utmaning: att göra egen bearnaisesås. Man kan väl säga att det gick så där, ingen direkt katastrof men heller inte någon speciellt lyckad sås. Jag kommer att göra det igen, jag tror att jag vet vad jag gjorde för fel.... Nåväl, jag tänkte att jag börjar med såsen så att jag kan koncentrerar mig helt på den. Detta var egentligen det stora felet, såsen skall serveras genast efter att den är gjord. Varför kommer ni att förstå lite längre fram. Jag började som vanligt med att ta fram alla ingredienser, eller mise en place som fransmännen säger. A & O för att få arbetet att flyta i köket tycker jag 150 gram smör 1 finhackad schallotenlök 5 krossade vitpepparkorn 3 persiljestjälkar 3 msk vatten 3 msk rödvinsvinäger 3 äggulor 2 msk finhackad färsk dragon eller 2 tsk smulad torkad 1 nypa salt Några drag med pepparkvarnen 1 msk finhackad persilja Jag smälte smöret på svag värme i en kastrull, dra av och låt svalna. Blandade lök, vitpeppar, pers

Nystart

Bild
Nu är det hög tid att ta tag i den här bloggen igen, jag har inte skrivit några inlägg på länge men nu efter en härlig semester hoppas jag kunna ta mig i kragen igen. Jag har lagat mat även under den här tiden men inte haft energi nog att skriva något om det men nu hoppas jag alltså att det skall bli bättre. Jag mjukstartar med att publicera den aktuella matlistan. Veckans utmaning är fredagens försök att äntligen göra en bearnaisesås, jag har länge trott att det inte går att göra en bättre sås än pulversåsen (OBS! Gäller enbart just denna sås!) , vet att det finns såsmästare som undervisar på gymnasieskolans restaurangprogram som hävdar detta också men förra veckan blev jag överbevisad genom den sås som serverades till en grillbricka på Hasselbacken i Stockholm. Då jag nu har en härligt stor dragonplanta i trädgården så är det dags för ett försök, alla varningar till trots. Sås är det jag tycker är allra roligast när det gäller matlagning, skulle det nu ändå gå åt skogen så finns det

Pajtider

Nu finns det färska bär i trädgård och i skog och då blir det mest paj varje dag här hemma. Här är bästa receptet på en jättegod pajdeg som är krispig och mumsig: 2,5 dl vetemjöl 1 dl socker 1/2 tsk bakpulver blandas tärna ner: 150 gr kallt smör och 2 msk kallt vatten och blanda ordentligt ihop med fingertopparna. ställ in en stund att kallna i frys eller kylskåp. Tryck ut hälften av pajdegen i en pajform och förgrädda tills den fått färg i 200 grader. Fyll med ca 3-5 dl bär, rabarber eller frukt och tillsätt ca 1 dl socker och kavla ett täcke av resten (det går att smula på också, det är inte så noga) Grädda vidare i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg och puttrar. Mums