Mannerströms fisklasagne

Om man googlar på fisklasagne så får man många olika recept på lasagne innehållande frysta fiskblock, spenat, pulversoppor mm.Det är ingenting för oss. Vi vill ha rena råvaror och färsk fisk. Därför väljer vi Mannerströms recept.
Vårt favoritrecept på fisklasagne finns i Leif Mannerströms bok "Husmanskonst" och vi äter den ofta på lördagar och den passar aldeles utmärkt också som bjudmat, eftersom den går att förbereda och den blir dessutom alltid populär. Boken Husmanskonst är för övrigt en mycket bra bok som vi varmt kan rekommendera. Leif Mannerström är en utomordentligt kunnig kock och hans recept är lätta att följa och de blir alltid bra. Eftersom vi till skillnad från Mannerström gör egna lasagneplattor och alltid kokar dem så blir vår lasagne en aning lösare och mer såsig i konsistensen. Se ovanstående bild som är från boken och så som vår ser ut.

Till 4 portioner (Obs Mannerströms recept är alltid väl tilltagna)

4 skivor röd fisk (ca 300 gr) tex lax
4 skivor vit fisk (ca 300 gr) tex spätta eller torsk
12 lasagneplattor, helst färska. (hemgjorda recept här Det räcker med 1/2 sats)
salt och peppar

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1 burk hela tomater (Vi väljer Kung Markattas som är ekologiska)
1/2 burk vatten
1/2 tsk timjan
1 msk italiensk salladskrydda
1 tsk oregano
1 tsk socker
salt och peppar

Parmesansås:
3 msk smör
2 msk mjöl
6 dl mjölk
3-4 riv på en muskotnöt
1 lagerblad
2 dl riven parmesanost
salt och peppar

Garnityr:
riven ost, gärna lagrad herrgård

Till servering:
tomatsallad

Gör så här:
Börja med tomatsåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökhacket i olivolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra 15 min på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen och sila den. Ställ den åt sidan så länge.

Gör sedan parmesansåsen: Fräs smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med mjölken. Tillsätt muskotnöt, lägg i lagerbladet och osten. Smaka av med salt och pepper. Vispa ordentligt och låt sjuda ca 5 min. Sila.

Sätt ugnen på 200. Salta och peppra fisken lätt på båda sidor. Smörj en rymlig ugnssäker form. Bred ut ett lager parmesansås i botten på formen och därefter lasagneplattor så att det täcker, lasagneplattorna behöver inte kokas (skriver Mannerström men eftersom vi alltid gör vår egen pasta så kokar vi alltid utom en gång då vi följde receptet och inte kokade men då tyckte vi plattorna blev lite för mycket al dente). Lägg på den röda fisken först, därefter parmesansås, tomatsås, ett lager lasagneplattor, den vita fisken, tomatsås, parmesansås, ett lager lasangeplattor och slutligen ett lager enbart parmesansås. Strö över riven ost.

Grädda i mitten av ugnen ca 25 min tills ytan bubblar och har fått fin färg. Servera rykande het med tomatsallad.

Att dricka till passar ett svalt torrt vitt vin som Frascati
Rätten får betyg 5 av oss

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär