Hemgjord pasta

Receptet En hel sats: 

200 gram durumvetemjöl

200 gram Tipo 00 (eller 400 gram vanligt vetemjöl)

4 ägg

2 msk olivolja

Vi gör ofta vår egna pasta, särskilt när vi gör lasange. Till fisklasagne räcker det att göra 1/2 sats. Att göra pasta själv är inte svårt, men det krävs tålamod och tid. Om man är van att baka paj och bröd kommer det inte att innebära några svårigheter, det är samma teknik. Viktigt är att man har bra med plats. Ett bakbord att arbeta på är bra att ha och något bra att hänga upp den färdiga pastan på när den väntar på att vattnets ska koka upp, men i värsta fall kan man ta till stolsryggarna till hjälp i köket! Vi köpte en pastamaskin i början av 90-talet och den använder vi fortfarande, det underlättar vid kavling och vid själva tillverkningen av tex tagliatellen. Här kommer receptet på vår favoritpasta: Pasta allúovo (Hemgjord pasta med ägg) 4-6 portoner 400 gr vetemjöl (ca 7 dl) Eller helst hälften durumvetemjöl och hälften Tipo00, 4 ägg 2 msk olivolja Eller när du gör 1/2 sats så blir det ju 200 gr mjöl 2 ägg och 1 msk olivolja. Gör så här: 1. Blanda mjöl och salt i en assistent eller en matberedare. (Har du inte det kan du blanda det i en hög på bakbordet) 2. Gör en liten fördjupning i mjölet, lägg i oljan i gropen och knäck även i äggen. 3. Arbeta ihop till en smidig det. 4. Knåda degen på lägg mjölat underlag tills den är fast, smidig och elastisk - det tar ungefär 10 minuter. Blöt en bakduk i varmt vatten och vrid ur den. 5. Slå in den i den fuktiga duken och låt den ligga i 30 minuter.(Går att förvara i kylskåp ett par dagar) 6. Ta upp degen och skär den i två lika delar. 7. Kavla ut delarna en i taget på lätt mjölat bord - lyft den ibland mellan kaveltagen - tills den är ganska tunn. (eller använd pastamaskinen) 8. Skär till lasagneplattor, ravioli eller tagliatelle så här (om man inte har en pastamaskin) Rulla de tunna degplattorna lätt som till rulltårta. Skär rullen i knappt 5 mm breda remsor till fettuccine. Skär dubbelt så breda till tagliatelle. 9. Skaka ut pastaremsorna lätt för att de inte skall klibba ihop. 10. Koka genast i vatten och rikligt med salt eller häng till tork över en lätt mjölad bakduk. 11. Det tar kortare tid att koka hemgjord pasta. Lägg i pastan i en stor kastrull med häftigt kokande saltat vatten och koka i 2-3 minuter. Kom ihåg att pasta smakar bäst "al dente" dvs när den fortfarande har lite spänst i. 12. Servera med riven parmesan eller någon god sås eller kanske bara en stekt köttbit och lite grönsaker.Eller varför inte den goda köttfärssåsen (se nedan).

Kommentarer

  1. Hej!
    Kul att du tittade in på min blogg, alltid roligt med nya besökare! :)
    Och vad kul med en matblogg förresten! :)
    God fortsättning på det nya året! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär