Nyårsmaten


Förrätt: Skaldjurstallrik med löjrom och citroncréme

Till fyra personer:

2 humrar
4 pilgrimsmusslor
2 krm salt
1 msk + 1 msk olivolja
4 msk löjrom
50 gram salladsskott

Citroncréme:
1 msk pressad citron
1 tsk dijonsenap
1 äggula
1dl solrosolja
1 dl olivolja
2 krm salt

Tillredning:
1.citroncréme:
Vispa samman citron, senap och äggula. Tillsätt de båda oljesorterna droppvis under ständig vispning. Salta och ställ citroncrémen i kylen.

2.Ta köttet ur humrarna och skär det i mindre bitar.
Salta pilgrimsmusslorna och stek dem på högsta temperatur i 1 msk olivolja ca 1 minut på var sida.

3.Lägg eller spritsa citroncréme på tallrikarna. Lägg på pilgrimsmussla, hummerkött, löjrom och salladsskott. Ringla över 1 msk olivolja.

Passande vin till: Chardonnay eller chablis

Varmrätt: Oxfilé med tre såser med fraspotatis

Till 4 personer:
12 små bitar oxfilé (á ca 50 gr eller 150-200 kg per person)
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar


Snabb bearnaise:
1 scharlottenlök, finhackad
2 msk finhackad färsk dragon eller 2 tsk torkad
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
3 krm grovmald vitpepper
1/2 tsk salt
2 dl creme fraiche

Svampsås:
100 g färsk svamp gärna skogschampinjon
1 msk smör
1/2 gul lök i strimlor
1 dl vatten
1 msk konc kalvfond
1-2 msk torr vit vermouth
1 tsk Maizena majsstärkelse + vatten

Rödvinssås
1/2 pkt bacon ( 140 g)
1 schalottenlök, finhackad
2 dl rött vin
1 msk konc kalvfond
1 tsk Maizena majsstärkelse+ vatten
1 msk salt

Tillredning
1. Bearnaise: Blanda lök, dragon, vinäger, vatten och peppar i en kastrull, koka på svag värme tills vätskan nästan kokat in. Tillsätt salt och créme fraiche. Låt koka upp.

2. Svampsås: Skölj och skiva svampen. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek lök och svamp till de får färg. Tillsätt vatten, fond och vermouth. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min.

3. Rödvinssås: Fräs bacon och lök i en liten stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt vin och fond, koka samman något och red med majsstärkelse trört i lite vatten. Låt sjuda 3 min. Tillsätt smör vid servering.

4. Skala potatisen. Skiva den tunt med vass kniv eller mandolin, skör skivorna i tunna strimlor.
5. Hetta upp oljan till 180 grader i en djup stekpanna Fritera lite strimlor åt gången tills de får fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och salta.
6. Är oxfilébitarna stora delar du dem på mitten och knyter ett snöre runt varje så att de blir runda. Hetta upp smöret i en stekpanna, salta och peppra och stek ca 2 min på var sida.
7. Klipp bort snörena och lägg upp 3 bitar på varje tallrik. Fördela de värmda såserna på dem. Servera med potatisstrimlor och en god sallad.

Vin som passar bra till är Ingwe Alain Moueix 2004 (nr 2081) Sydafrika 149 kr eller om man vill ha ett billigare alternativ
Valle Reale 2006 ( nr 2355) Italien 89 kr.

Betyg för menyn som helhet på en femgradig skala blir 3.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär