Oxfilé Portvinssås och Potatisgratäng med karljohanssvamp


Följande recept som också är taget från tidningen Allt om mat provade maken idag och det var en höjdare vill jag lova. Köttet som han köpt hem från vår lokale Ica-handlare var underbart mört och med den goda såsen och potatisgratängen till får rätten en 5:a utan tvekan!
Vi har gjort om receptet från 8 personer till
4 Personer
600 g hel oxfilé
steksnöre
salt, peppar
smör

Portvinssås
1 schalottenlök
smör
1/4 dl balsamvinäger
1 1/2 dl portvin
1/4 dl konc oxfond med rödvin (Bong)
1/2 dl vatten
1 tsk tomatpuré
timjan
1 1/2 msk svartvinbärsgelé eller äppelmos1 tsk Maizzena majsstärkelse
smör
Grönsaker
150 k sockerärter
2 salladslökar
smör

Gör så här:
1.Sås: Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken ca 2 min så att den blir mjuk.
2. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 2 dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk.
3. Hetta upp såsen i en kastsrull. smaka av med gelé eller äpelmos. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Koka upp.
4. Oxfilé: Sätt ugnen på 200. Bind om oxfilén med steksnöre några varv så att den får en jämn, rund form.
5. Salta och peppra filén runtom. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filén på hög värme så att den får färg runtom. Lägg över den i en ugnssäker form.
6. Stick in en köttermometer så att spetsen ligger i mitten av filén Stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader, ca 20 min.
7. Grönsaker: Skär sockerärterna på längden och skär salladslökarna i sneda bitar. Stek dem snabbt i en stekpanna med smör ca 1 minut.
8. Klipp bort steksnöret på oxfilén och skär den i skivor. Värm såsen med en klick smör så att den blir blandk och fin. Servera på varma tallrikar med gratäng, portvinsås och grönsaker.

Potatisgratäng med karljohanssvamp
Denna läckra gratäng kan göras i förväg och värmas hel eller i snygga bitar. Värm i 150 grader med ugnsfolie över ca 10 min

Till 4 personer:
30 gr torkad karljohanssvamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
timjan
svartpeppar
1 krm salt
1 kilo potatis
1 msk smör
1 tsk salt
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
150 g riven västerbottenost

Gör så här:
1.Lägg svampen i blöt i vatten c 30 min. Låt den rinna av och hacka den. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör en stekpanna och fräs svamp, lök och vitlök på medelvärme ca 5 min så att svampen får lite färg. Krydda med timjan, peppar och salt. Ställ den åt sidan.
2. Skala och skiva potatisarna i ca 2 mm tunna skivor. Hetta upp smör i en vid kastrull. Fräs potatisskivorna ca 5 min. Salta och tillsätt mjölk och grädde. Låt alltsammans sjuda ca 10 min utan lock. Rör om ofta.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Varva potatisblandningen med stekt svamp och lök samt riven ost i en ugnssäker form. Överst ska det vara potatis och ost. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min.

Denna potatisgratäng var bland den godaste vi någonsin ätit och man kan säkert göra den utan svampen också. Rätten passar bra som bjudrätt, eftersom potatisgratängen går att förbereda.

Vin som passar bra är Mont Gras Reserve Carménere Shiraz 2007 (6780) Chile 67 kr Tät härlig smak med ddrag av mogna björnbär, örter och vanilj.
eller
Vila Santa 2006 (12507) Portugal, 99 kr. Stramt fylligt och eldigt med plommon, körsbär och krydda i smaken. Rik, lång eftersmak.
Inwe (2081) 149 kr bör nog passa ypperligt till detta också om man vill festa till det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär