Fisksoppa med apelsinaioli
En lyxig fisksoppa lagom att göra en lördagseftermiddag, tar ca 1-1,5 timme.
Till 6 pers
Ingredienser:
400 g lax
400 g vit fisk, tex kolja, sej
2 burkar musslor i vatten
400 g blomkål
1 liten fänkål
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk hela fänkålsfrön
200 g grillad paprika i vatten
1 förp passerade tomater (4-500 g)
2 dl torrt vitt vin
1 msk konc hummerfond
1,5 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl créme fraiche
1 dl pressad apelsin
salt
svartpeppar
cayennepeppar
Aioli:
3 äggulor
1 pressad vitlökklyfta
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl neutral rapsolja
1 tsk finrivet apelsinskal
Gör så här:
Till 6 pers
Ingredienser:
400 g lax
400 g vit fisk, tex kolja, sej
2 burkar musslor i vatten
400 g blomkål
1 liten fänkål
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk hela fänkålsfrön
200 g grillad paprika i vatten
1 förp passerade tomater (4-500 g)
2 dl torrt vitt vin
1 msk konc hummerfond
1,5 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl créme fraiche
1 dl pressad apelsin
salt
svartpeppar
cayennepeppar
Aioli:
3 äggulor
1 pressad vitlökklyfta
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl neutral rapsolja
1 tsk finrivet apelsinskal
Gör så här:
- Aioli: Lägg i äggulor, vitlök och vinäger i matberedare med blandskiva, tillsätt olja lite i taget, låt matberedaren gå på högsta hastighet. Smaka av med salt och apelsinskal. Täck över och ställ kallt.
- Soppa: Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en vid kastrull ca 5 min under omröring.
- Tillsätt vitlök, timjan och fänkålsfrön. Fräs ytterligare 2-3 min under omröring. Grovhacka paprikan, bryt blomkålen i buketter. Blanda ned paprika, blomkål, tomater, vin, fond, vatten, buljongtärningar. Smaka av med salt.
- Sjud på svag värme under lock ca 30 min. Mixa med mixerstav. Tillsätt créme fraiche och apelsinsaft.
- Skär fisken i minder bitar. Salta. Häll av musselspadet. Vänd ner fisk och musslor i soppan. Sjud försiktigt i ca 2 min före servering. Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp i värmda sopptalrikar, klicka i aioli och dekorera med färsk timjan. Servera med bröd och aioli vid sidan om för den som vill ha mer.
Kommentar:
Vi valde att använda blomkål i stället för potatis som det står i receptet. Vi använde kolja som vitfisk vilket kanske inte är det optimala miljövalet, den är inte direkt hotad men klassad som att man skall tänka efter innan man köper den. Skulle nog köpt sej om jag tänkt mig för. Mer om vilka fiskar man bör välja finns i wwf:s fiskeguide. Soppan har en fräsch smak av apelsin vilket även gick igen i det utvalda vinet, Penfolds Riesling. Tror inte man kan hitta ett vin som passar bättre. Rätten som helhet ger vi betyg 4.
Kommentarer
Skicka en kommentar