Lasagne

Familjens absoluta favorit. I går var den kolhydratundvikande hustrun iväg på annat håll så jag passade på att slänga ihop en lasagne till de barn som ville komma hem och njuta.

Till 4 personer

Ingredienser

Lasagneplattor
250 g vetemjöl
1 ägg
1 msk olivolja
salt

Köttfärssås
600 g blandköttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl rödvin
1 burk hela tomater
2 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 morot
2 lagerblad
salt, peppar

Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör
3 dl riven Västerbottenost
nyriven muskotnöt
salt

Gör så här:
  1. Köttfärssås:Bryn lök i smör i en gjutjärnsgryta några minuter. Tillsätt köttfärsen, rör och mosa med en gaffel så att den blir riktigt brynt. När vätskan börjar ta slut tillsätt rödvinet och låt koka in ordentligt. Tillsätt tomaterna och krossa dem med gaffel. Tillsätt vatten, buljongtärning, moroten och lagerblad. Sänk värmen och låt puttra under lock.
  2. Lasagneplattor:Gör lasagneplattorna enligt tidigare inlägg, halv sats.
  3. Ostsås:Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och fettet, koka upp under omröring och låt koka ca 3 minuter. Tillsätt ca 2 dl av osten, smaka av med salt och muskotnöt.
  4. Häll hälften av ostsåsen i en ungsfast form. Ta ut lagerblad och morot ur köttfärsen. Lägg ett lager med lasagneplattor i formen, sedan hälften av köttfärssåsen, ett lager plattor till , resten av köttfärsen och sedan resten av plattorna. Häll på resten av ostsåsen, se till så att den täcker alla plattor. Strö på resten av osten. Gratinera i 225 graders ugn ca 20 minuter.
  5. Servera med grönsallad.

Kommentar
Det är så gudomligt gott, enda nackdelen är att det är svårt att inte äta för mycket. Jag använder hela ekologiska tomater eftersom jag är ganska övertygad om att det är högre kvalitet på dessa än de krossade. Blandfärs använder jag för det mesta, med undantag för rena köttfärsbiffar, för att det blir saftigare än med ren nötfärs. Det fungerar givetvis med köpta lasagenplattor också men välj då helst färska och det är faktiskt ganska enkelt och helt oslagbart smakmässigt att göra egna. För att göra plattor måste man inte ha en pastamaskin även om det underlättar.

Kommentarer

  1. mmmm den var underbart god igår! Tack för igår! lika trevligt som vanligt! =)

    SvaraRadera
  2. Alltid lika trevligt när ni kommer!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär