Mozzarellafylld kycklingfilé med basilikasås

Först hade jag tänkt göra denna rätt en vardagskväll men som tur var blev det en fredagsrätt i stället. Den tar ganska lång tid, räkna med en timme eftersom det är lite pyssel med kycklingen och såsen skall ha god tid på sig för att bli bra, och är nog lite väl lyxig för en vardag men den är lättlagad och mycket god!

4 personer

4 kycklingfiléer
150 g mozzarellaost
2 krukor basilika
2 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
5 dl vispgrädde
smör
salt, peppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Snitta kycklingfiléerna och fyll dem med basilikablad och mozzarellabitar. Bind med steksnöre och stek i smör tills de fått en vacker färg. Salt, peppra och lägg över i en smord form, ta bort steksnöret.
  3. Mixa resten av basilkan med vinet till en slät grön sås, reducera till hälften. Tillsätt grädden och låt koka tills den får en krämig konsistens, minst 20 minuter. Smaka av med salt och peppar och tillsätt några matskedar smör före serveringen
  4. Färdigbaka kycklingen i ugnen tills innertemperaturen är 68 grader, tar ca 20 minuter.
  5. Lägg upp kycklingfiléerna på en spegel av såsen, servera med pressad potatis och någon kokt grönsak. Garnera med basilikablad.

Kommentar

En väldigt god kycklingrätt, jag är inte så jätteförtjust i kyckling i allmänhet och inte kycklingfilé i synnerhet. Vi var inte helt överens om betyget men jag sätter en 4, vissa ville sätta 5. I orginalreceptet används äppelcider i stället för vin men jag hade inget hemma och då tager man vad man haver. Använd färska filéer, går inte att jämföra med de torra, vattenfyllda frysta, och mozzarellaost som ligger kvar i sin lag, den smakar mycket bättre än den torrlagrade. Tyvärr hade jag inget passande vin hemma, skulle föredragit ett lätt rödvin eller ett riktigt tungt vitt vin. Det bästa jag hade var Rapitalá Catarrato Chardonnay 2007 (32220, 66:-) som är ett mycket gott, frisk vin från Sicilien, fyndklassat av Allt om Mat, men tyvärr försvann det lite i maten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär