Palsternacksoppa med quesadilla


Visst är det gott med soppa en kall vinterkväll! Jag föredrar krämiga mixade soppor, gärna med lite grädde i.

För 4 personer

Ingredienser
500 g palsternacka
400 g potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 msk olivolja
1,25 liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar eller 1 1/2 msk kycklingfond
1 burk kikärtor (400 g)
2 dl mjölk
1/2 hackad chilifrukt
100 g riven ost, gärna lagrad grevé eller västerbotten
4 tortillabröd

Gör så här
  1. Skala och skär bitar av palsternacka, potatis, lök och vitlök. Stek i olivolja och timjan i en stor gryta i 3-4 minuter.
  2. Tillsätt vatten, kikärtorna och buljongtärningar/fond, låt småkoka i 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  3. Mixa soppan slät, tillsätt mjölken . Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  4. Fördela osten och chilifrukten på två av tortillabröden, lägg de andra två bröden som lock och stek på medelvärme i torr panna ca 3 minuter på varje sida. Skär varje brödpar i fyra bitar.
Kommentar
Detta är en utmärkt vardagsrätt, det tog 40 minuter för mig så ni klarar det säkert på 30. Soppan blir lite sötaktig av palsternackan, kanske lite för mycket, kan vara idé att öka andelen potatis och minska palsternackan, och var populär hos alla hemma som åt av den. Den passar inte till fest men som sagt, en kall, vintrig februarikväll tillsammans med en brasa blir det betyg 3. Tyvärr ingen färsk timjan hemma men en kvist som dekoration så blir rätten även snygg att titta på. När vi åt soppan till lunch dagen efter tog vi i lite av smaksättarnas smaksättare när det gäller soppor, den lilla schweiziska flaskan Maggi Würze, vilket höjde soppan ytterligare några snäpp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär