Tapas

För lördagsmiddagen hade vi bestämt oss för att göra tapas, Lena hade fått välja ut sex stycken i den bok om tapas jag fick i julklapp. Jag kan börja med att säga att äta tapas på restaurang är mysigt och ofta även gott men det är inte helt lätt att få i hop i ett hemkök, största utmaningen ligger i att få till timingen så att allt är färdigt samtidigt, den andra svårigheten är att det är ett väldans bläddrande mellan olika recept, i alla fall om man försöker laga ur en och samma bok. Nåja, jag gjorde ett försök och gjorde då följande rätter:

Sauterad vitlökssvamp
Ingredienser:
6 portioner
450 gr vit svamp, jag använde vanliga champinjoner
5 msk olivolja
Pressad citron
4 msk hackad färsk slätbladig persilja

Tillagning:
Dela svampen i fjärdedelar, hetta upp olivoljan i en stor, tjockbottnad stekpanna, lägg i vitlöken och stek i 1 minut. Lägg i svamparna och sautera dem på hög värme tills de absorberat all olja.

Sänk värmen till låg, När svamparna släppt ifrån sig sin vätska, öka åter värmen och sautera i 4-5 minuter. Rör tills skyn nästan kokat bort. Krama en citronhalva en gång över stekpannan och salta och peppra efter smak. Rör ner persiljan och stek ytterligare en minut

Kommentar
Svamp är aldrig fel tycker jag, speciellt inte i kombination med vitlök. En helt okey tapas som vi gav betyget 4.




>









Nästa tapasrätt var en
Ungsstekt paprikasallad















Ingredienser:
8 portioner
3 röda paprikor
3 gula paprikor
5 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger (står sherryvinäger i orignalreceptet)
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm socker
salt och peppar
1 msk kapris
8 små svarta oliver
2 msk hackad färsk mejram

Tillagning

Värm ugnsgrillen. Lägg paprikorna på galler och grilla i 10 minuter. Vänd dem ofta.

  1. Lägg paprikorna i en platspåse i 15 minuter.
  2. Håll en paprika i taget över en skål, tryck ett litet hål i botten med en vass kniv och tryck försiktigt ut saften. Skala paprikorna och skär dem i strimlor
  3. Blanda paprikasaften med olja, vinäger, vitlök, socker. Peppar och salta och vispa samman. Häll över paprikostrimlorna.
  4. Strö kapris, oliver och hackad mejram över.

Kommentar
Jag har alltid tyckt att paprika är ganska överskattad som grönsak. Tycker det kan vara gott i en sallad mest tack vare sin krispighet. Denna sallad var jag inte speciellt imponerad och och familjen gav betyg 2-3.

Den tredje tapasrätten var stekt potatis med pikant paprika














Ingredienser:
6 portioner
3 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tesked salt
450 gr små vinterpotatisar
rapsolja att steka i
färskt hackad slätbladig persilja

Tillagning
  1. Häll paprikapulver, spiskummin, cayennepeppar och salt i en liten skål och blanda väl.
  2. Dela varje potatis i 8 bitar. Häll i olja i stekpannan så att den står ca 2,5 cm uppför sidan. Hetta upp oljan, lägg i potatisklyftorna och stek dem sakta i ca 10 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Häll över potatisen i en stor skål och strö över kryddblandningen, blanda försiktigt

Kommentar
En härligt liten rätt i all sin enkelhet med lite chipskänsla. Kan med fördel serveras tillsammans med aioli. Vi gav den betyg 4.


Dessutom lagade jag ganska trista vitlökstomater som helt enkelt gick ut på att sätta tomater och vitlöksklyftor i en form och sedan låta den stå i ugnen i 45 minuter. Gör i stället som vi brukar göra på sommaren när vi grillar, peta in vitlöksklyftorna i tomaterna och strö över en god lagrad ost, tex västerbotten, och så kör dem på grillen.

Jag gjorde också en serranoskinka med ruccola, jag vet inte om det är fel på oss men vi kan inte förlika oss med smaken av serranoskinka. Föredrar en italiensk lufttorkad skinka i stället.

Till sist hade vi också jätteräkor i vitlök. Jo, jag vet att man inte skall köpa jätteräkor men vi hade en påse i frysen som jag passade på att göra mig av med. Smaken är det inget fel på men räkorna var lite gamla så de var lite sega.

Till dessa rätter drack vi ett italienskt Mezzacorona Lagrein 2006 (22951). En mycket prisvärd (59:-) flaska, fyndklassad av Allt om Mat. Kanske man skulle dricka Rioja till detta men som sagt passade detta vin mycket bra. Öl är inte fel till rätter som är såpass blandade som detta heller.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär