Ungsbakad lax med romsås

Detta är en gammal favorit som vi ofta gör när fantasin tryter. Det är en utmärkt vardagsrätt eftersom den bara tar ca 30 minuter att göra men passar också bra vid lite festligare tillfällen.

För 4 personer

500 g färsk laxsida
grovsalt
1 citron
3 dl grekisk eller turkisk youghurt (10%)
75 g stenbitsrom
dill
1/2 rödlök
en nypa socker
salt, peppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Häll grovsalt i en ugnsfast form så att det täcker botten, lägg i laxsidan med skinnet nedåt och krama över en halv citron, salta och peppra.
  3. Sätt in laxen i ugnen i 20-30 minuter beroende på tjockleken.
  4. Häll upp youghurten i en skål, blanda i finskuren dill, rom och finhackad rödlök. Smaka av med salt, peppar och lite socker
  5. Servera med potatis och en grönsallad. Garnera med lite dill.

Kommentar
Servera helst med oskalad färskpotatis eller papas arrogadas (potatis som kokas oskalad i hälften vatten och hälften salt). I dag la jag en klick skagenröra från vår lokala fiskhandlare (Räkboa på Tullen) på laxen och det var inte fel. Till laxen drack vi ett litet glas Dunavar Pinot Gris Rivaner (12411), det är väl fördelen med boxar att man kan ta ett litet glas för att förhöja matupplevelsen även en torsdagskväll? Vinet är kanske lite väl blommigt för rätten men inte fel. Rätten ger vi betyg 4.

Kommentarer

  1. Jag tycker detta låter som vardagslyx, riktigt najs.
    Speciellt med vinet till, men det är absolut inte fel. Varför inte lite guldkant på vardagen!
    Fortsätt gärna!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär