Hittarecept

Matbloggstoppen

Sidor

söndag 1 mars 2009

Nötgryta med örter

Ett GI-recept från boken "Våra bästa GI-recept", lite modifierat.
Receptet på mandelpotatismoset är egenkonstruerat och definitivt inte GI.

Till fyra personer

Ingredienser:
Gryta
800 gr nötkött
2 vitlöksklyftor
smör
salt, peppar
1 tsk torkad timjan
2,5 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 msk konc vilt och svampfond
1,5 dl grädde
6 salladslökar
1 dl färsk basilika, gräslök och timjan

Mandelpotatismos
800 gr mandelpotatis
2 msk smör
1 dl grädde
salt
muskotnöt

Gör så här:
  1. Gryta: Skär köttet i bitar. Bryn i smör i en gjutjärnsgryta. Skiva vitlöken och lägg i grytan. Krydda med salt, peppar och kryddor. Häll på vatten, fonder och grädde. Koka långsamt under lock en timme. Skär salladslöken och örterna och vänd ner i grytan, låt koka några minuter innan servering.
  2. Mos: Skala potatisen. Koka i saltat vatten 10 minuter, dra av från plattan och låt stå ytterligare 10 minuter. Mosa potatisen, tillsätt smör, grädde. Mosa/vispa ytterligare lite. Smaka av med salt och riven muskotnöt.
  3. Servera med kokta grönsaker, tex blomkål och broccoli, och en ruccolasallad.

Kommentar:
Hittade faktiskt KRAV-märkt kött från något som heter Gröna gårdar i ortens lite större ICA-affär. Ett fantastiskt gott kött! Det enda jag saknade var en ursprungsmärkning, tycker om att veta varifrån köttet kommer. En smakrik och god gryta, tänkte mig från början kokt potatis till men mandelpotatis är som den är, svår att få att hålla ihop, så det fick bli mos. Eftersom man inte reder grytan kan det vara lite besvärligt att få i sig såsen men det är så god så är man inte allt för hård med etiketten kan man mycket väl äta den med sked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar