Glutamatfritt!

Förra veckan gjorde jag en utrensning bland kryddorna och rensade bort alla kryddblandningar som innehöll det förhatliga ämnet smakförstärkare E621 även kallat glutamat eller Natriumglutamat. Det finns studier som påstår att glutamaterna är orsaken till hälften av alla migränanfall och det ger mig en stor anledning att försöka utesluta glutamat så mycket det går.

Här är lite fakta hämtat från en artikel i GP:"En aminosyra som kroppen behöver i små mängder för att muskler och nervsystem ska fungera. En signalsubstans i hjärnan. * Det finns naturligt i vissa matvaror som kött, lagrad ost och krabba. Naturlig glutamat tas upp långsammare av kroppen än den syntetiska.* I sig själv är natriumglutamat nästan smaklöst men det har en förmåga att lyfta fram andra smaker. * 1908 tog kemiprofessorn Kikunae Ikeda patent på sin metod att producera glutamat. 2006 stod det japanska bolaget Ajinomoto för cirka en tredjedel av den globala produktionen på 1,5 miljoner ton. Råvarorna är bland annat sockerrör, ris, vete och majs.* Det är vanligt i modern industrimat som buljongtärningar, färdigmat och snabbmat, pulversoppor och såser, kryddor som grillkrydda och aromat samt färdigkryddat kött, i dressingar och snacks som chips.* Den allergiska reaktionen kallas allmänt för Kinarestaurang-syndromet. Enligt Livsmedelsverket kan känsliga personer drabbas av huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter.*Problemen börjar när människor får i sig mycket av den syntetiskt framställda glutamaten som lagras i hjärnan, hur mycket varierar från person till person. Det kan leda till att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett mer okontrollerat sätt.En snabb spaning i ett par butiker resulterade i 25 produkter som innehåller natriumglutamat."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär