Blomkålssoppa med kantareller & dilltoast

Vegetariskt försöker vi äta åtminstonde en gång i veckan. Detta är en lättlagad vardagsrätt med säsongsaktuella råvaror. Receptet är ursprungligen hämtat från Allt om Mat men som vanligt lite modifierat.

För 4 personer:
  • 1 blomkålshuvud
  • 6 potatisar
  • 1 liter vatten
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 dl grädde
  • 1 liter kantareller
  • 1,5 msk smör

Toast:

  • 1 knippa dill
  • 2 msk smör
  • 8 skivor formfranska

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg i en gryta och häll på vatten och fond. Koka under lock i ca 10 minuter. Mixa slät med mixerstav och rör i grädden . Smaka av med salt och peppar.
  2. Toast: Mixa dillen med smöret. Bred på brödskivorna. Gratinera i ugnen ca 5 minuter.
  3. Stek kantarellerna tills vattnet försvinner. Lägg i smör och efterstek i ca 10 minuter, sänk värmen efterhand.
  4. Servera soppan toppad med kantareller och toasten på en tallrik vid sidan om.

Kommentar:

Smakkombinationen kantareller och dill är härlig, smakerna gifter sig med varandra. En alldeles utmärkt rätt som tom jag, som är känd för min långsamma matlagning, fixade till det på 30 minuter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär