Byfjordens fisksoppa

Tanken med den här bloggen är egentligen att samla recept som är värda att återanvända. Denna rätt är egentligen inte en sådan men jag tror att det går att fixa till den så att den blir mycket god. Det som är felet är att det är alldeles för mycket citron i orginalreceptet, skal och saft från 1/2 citron. Jag har uteslutit det nedan, möjligen kan man tillsätta lite citronskal men först efter noggrann avsmakning. Citronen tog fullständigt över soppan och gjorde även att vinet, ett alsacevin, inte alls kom till sin rätt. Annars är soppan lättlagad, tar ca 30 minuter.

För 4 personer
  • 250 g laxfilé utan skinn
  • 250 g sejfilé
  • 300 g färska räkor
  • 2 morötter
  • 3 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk konc fiskfond
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk honung
  • 1 knippa dill
  • 1 knippa gräslök
  • 2,5 dl grädde
  • Salt, svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär fisken i ca 1,5 cm stora kuber. Skala räkorna.
  2. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Ansa och skär salladslökens nedre del i strimlor, hacka resten. Skala och hacka vitlöken
  3. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Tillsätt vatten, vin, fond, sambal oelek och honung. Låt koka under lock ca 5 min. Finhacka dill och gräslök.
  4. Häll grädden i soppan och tillsätt dill och gräslök. Låt soppan koka upp och tillsätt fisken. Sjud 2-3 minuter tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt, peppar och ev citronskal. Toppa med räkorna. Servera med färskt bröd.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär