Cannelloni
Det här är ett recept från Allt om mat under rubriken "Mitt bästa recept" där läsare får skicka in sina favoritrecept. Detta är ett kanonrecpet, det enda jag ändrat mot orginalreceptet är att jag använder egna lasagneplattor i stället för cannellonirullar, byter ut gul lök mot schallottenlök, steker i smör i stället för olja och använder kalvfond istället för buljongtärning.
För fyra personer:
- 8 lasagneplattor
- 2 mozzarellaoster (á 125 g)
- 1 burk ricottaost (250 g)
- 1/2 kruka basilika
- salt, svartpeppar
Sås:
- 2 schallottenlökar
- 75 salami
- 1 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk flytande honung
- 2 krm cayennepeppar
- 400 g blandfärs
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk kalvfond
- 1 burk krossade tomater (400 g)
- 1 msk balsamvinäger
- svartpeppar
- 2 dl riven paremesanost
Gör så här:
- Koka lasagneplattorna.
- Sätt ugnen på 200 grader. Mosa 1,5 mozzarella med en gaffel och blanda med ricotta. Hacka basilikan och blanda ner. Salta och peppra.
- Lägg en sträng av oströran på lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en smord ugnsfast form.
- Skala och finhacka löken. Fräs i smör i en gryta. Tillsätt tomatpuré, honung och cayenpeppar . Fräs ytterligare 2 min. Tillsätt färsen. Skala och pressa över vitlöken.
- Tärna salamin, tillsätt den och fonden. Häll över krossade tomater och vinäger. Låt puttra under lock 10-15 minuter.
- Häll såsen över lasagneplattorna. Peppra och strö över parmesan. Skär reten av mozzarellan i skivor och lägg överst i formen. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
Kommentar:
Vilket kanonrecept, tack Karin Blom i Göteborg! Alla runt bordet var eniga om att det var bland det godaste man ätit. Nu är vi väldigt svaga för italiensk mat i allmänhet och pasta i synnerhet. Det geniala i receptet tror jag är att man balanserar upp salamins beskhet med honungen, använd en mild salami av god kvalitet. Nu drack vi vatten till detta men ett glas chianti borde vara det optimala till denna rätt.
Kommentarer
Skicka en kommentar