Fläskfilé med kantarellsås


Här kommer det utlovade receptet på fläskfilé med kantarellsås. Receptet är ursprungligen från Tasteline men lite modifierat i vanlig ordning.
För 4 personer
  • 800 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • Salt, peppar

Sås:

  • 300 g färska kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 msk viltfond
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 msk soja
  • 0,5 msk svart vinbärsgele
  • 1 msk portvin
  • Salt, peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn filén i smör. Sätt in i ungnen och stek till 68 graders innertemperatur. Låt vila i minst 10 minuter.
  2. Rensa svampen. Stek i het panna tills vätskan försvinner, tillsätt smöret och efterstek i ca 5 minuter. Lägg svampen i en gryta, häll över mjölet och tillätt vatten, fond och grädde. Låt sjuda ca 5 minuter på svag värme. Tillsätt soja, gelé, portvin. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär filén i medaljonger. Servera med gelé, dillkokt färskpotatis och kokta ärtor.

Kommentar:

Jag gjorde felet att försöka göra filén i stekpannan, det såg ut så i receptet och jag tänkte att testar man inte så lär man sig inte heller. Nu har jag alltså lärt mig att inte göra så. Tillaga filen på klassiskt sätt, antingen som i receptet eller på en grill. Såsen är god, väldigt god, men kanske att jag tycker det är lite slöseri med färska kantareller till den här såsen. Testa med burksvamp, eller ingen svamp alls, och servera de smörfrästa kantarellerna direkt i stället. Nu står det 3-4 hg kantareller kvar efter dagens skogspromenad så det vankas kantarellmackor till kvällen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär