Köttfärsbiffar med ungsbakad färskpotatis och bearnaiesås


Trägen vinner heter det, förra fredagen gjordes ett mindre lyckat försök med bearnaiesås som ni kanske minns. Eftersom dragonen växer och frodas tänkte jag försöka igen och nu gick det riktigt bra. Det finns tre nyckelmoment i receptet:
  • Låt smöret svalna något innan det vispas ned
  • Ta av kastrullen när smöret skall vispas ned
  • Gör såsen så den kan serveras direkt efter tillagningen, tar ca 20 minuter

För 4 personer

Biffar

  • 500 g blandfärs
  • 2 msk HP-sås
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 1 msk grädde
  • salt & peppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja

Potatis

  • 400 g färskpotatis
  • 4-8 primörmorötter (eller valfri rotgrönsak)
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • salt

Bearnaiesås

Tillbehör

  • 4 dl haricots verts
  • 1/2 msk smör
  • salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Potatis: Skrubba potatisen och skär i klyftor. Skala vitlöken. Blanda potatis, vitlök, olja och salt i en bunke och rör om. Lägg över i en långpanna. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter, rör om då och då och sänk värmen till 225 efter halva tiden.
  3. Biffar: Blanda snabbt ihop ingredienserna. Forma 8 biffar. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och bryn biffarna runt om. Sänk värmen och låt eftersteka.
  4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Koka haricots verts 2 minuter. Skölj i kallt vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och värm med smör och salt.

Kommentar:

Detta är något av en favoriträtt hos oss, enkelt och väldigt gott. Rätten kan varieras på alla möjliga sätt. Använd gärna flingsalt, det gör jag generellt i matlagningen. Jag valde ekologiska frysta haricot verts, finns det svenska färska är det givetvis att föredra men jag undviker att köpa produkter från Afrika och Sydamerika eftersom det inte är vad man populärt kallar klimatsmart. Till maten drack vi ett härligt italienskt vin med mycket karaktär, Langhe Nebbiolo 2005. Ett vin som passar utmärkt till kraftigare kötträtter, undvik att dricka det före maten. Detta är ett vin som skall avnjutas till mat och då är det en fullträff.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär