Varmrökt lax med jordärtskockspuré, inlagd gurka och citronsenap

Lördagens huvudrätt. Köpte laxen hos fiskhandlaren, tycker att den som säljs i vanliga affärer är ganska tråkigt. Absolut bäst är givetvis om man kan köpa direkt på ett rökeri.

Till 4 personer:
  • 600 g varmrökt lax

Jordärtskockspuré:

  • 800 g jordärtskockor
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Inlagd gurka:

  • 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm senapspulver
  • 1/2 gurka

Citronsenap:

  • 0,5 dl stark, söt senap
  • rivet skal från 1/2 citron
  • 1 tsk limesaft

Gör så här:

  1. Inlagd gurka: Koka upp ättiksprit, socker, vatten och senapspulver så att sockret löser sig. Låt kallna. Skala gurkan och skär den i tunna skivor på längden. Lägg dem i ättikslagen.
  2. Jordärtskockspuré: Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten. Skär skockorna i mindre bitar. Kägg dem i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Koka under lock tills de är mjuka, ca 20 minuter. Mixa till en slät puré med mixerstav. Smaka av med salt.
  3. Senap: Blanda senap, citronskal och limesaft.

Kommentar:

Koka skockorna medan förrätten äts. I receptet rekommenderas potatis som tillbehör vilket jag gjorde men det är överflödigt. Lättlagat och ganska gott även om det inte är någon fullträff. Till drack vi ett chablis, Boissonneuse, som var lite av en besvikelse. Lite för lite av den smörighet som jag uppskattar hos bra chablier och lite väl mycket beska i eftersmaken. Det är möjligt att detta är en för kraftig rätt för detta vin. Skulle nog följa rekommendationen i orginalreceptet i stället, Gobelsburger Riesling.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär