Västerbottenpaj med kantareller

Mycket kantareller i år och då bör man använda dessa fantastiska smaksättare så mycket som möjligt. Detta är en lättlagad rätt som lagas på ca 1 timme. Orginalreceptet är hämtat från Allt om mat men då använder man brännvinsost.

För 4 personer:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kallt smör i tärningar
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 5 dl riven västerbottenost
  • 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • salt, svartpeppar

Kantareller:

  • 500 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • salt

Gör så här:

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, smör och vatten i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och förgrädda i ugnen ca 10 minuter.
  2. Fyllning: Lägg osten på pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
  3. Kantareller: Rensa svampen och skär i lagom bitar. Låt små kantareller vara odelade. Lägg i en stor stekpanna och stek tills vätskan kokat bort. Tillsätt smöret och stek svampen ca 10 minuter. Sänk värmen efterhand. Smaka av med salt, blanda ner gräslök. Lägg svampen på pajen strax före servering.

Kommentar:

Lätt, enkelt och himla gott. I orginalreceptet sägs att pajskalet skall stå i kylskåp minst 1 timme men det är överkurs, speciellt om man äter det som vardagsmat. Vet inte om jag skulle känna någon skillnad om jag skall vara ärlig. Däremot rekomenderar jag varmt att man låter pajen svalna en stund efter att den är färdiggräddad. Detta för att smakerna skall komma fram bättre. Ett tips som bygger på smärtsam erfarenhet är att hälla på fyllningen när pajen står i ugnen. Det är så attans lätt att spilla när man skall försöka krångla in den fyllda pajen annars.

Kommentarer

  1. Blir det lika bra om man använder torkade trattkantareller som man förväller?

    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/03/frukostbakning.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag tycker tyvärr inte det men visst kan det bli gott det också. Trattkantareller, färska eller torkade, kan aldrig ersätta en färsk skogskantarell, vare sig smak- eller konsistensmässigt.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär