Gös Ebba Brahe
Så var det dags igen, efter en härlig vecka på Kreta och därefter lite matlagning utan nyheter var det i lördags dags för att prova något nytt. Eftersom lördag gärna blir fiskdag blev det ett recept ur Buffe.
För 4 personer:
- 600 g gösfilé
- 1 msk konc fiskfond + 2 dl vatten
- 2 dl torrt vitt vin
- smör, salt, peppar
Sås
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk smör
- 1 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- 2 msk smör
- 2 msk färskpressad citronsaft
Potatismos
- 1 kg potatis
- 2 dl mjölk
- 3 msk smör
Garnering
- 250 g kantareller
- 1 burk kräftstjärtar
- dillvippor
Gör så här:
- Skala, dela och koka potatisen mjuk. Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Häll på fiskfond, vatten och vin. Täck med aluminiumfolie. Ungslaga i ca 15 minuter.
- Häll av spadet och spara. Fräs mjöl och smör i en kastrull utan att det tar färg. Späd med 3 dl av fiskspadet och 1 dl grädde. Låt bli varmt. Ta av från värmen. Vispa ned äggulor, smöret och citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
- Häll av potatisen. Mosa med en stomper. Tillsätt mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Bred ut moset i botten på en ugnsfast form.
- Höj ugnsvärmen till 250 grader. Lägg fisken på potatismoset, häll över såsen och gratinera i ca 10 minuter.
- Stek svampen i smör 5-6 minuter. Vänd ned kräftsjärtarna och låt bli varma. Garnera fisken med det och dill.
Kommentar:
En klockren femma! Underbart gott, ni måste bara pröva. Tar inte så lång tid men köket ser ut som ett slagfält efteråt men jag lovar att det är värt det! Detta är en variant av sjötunga Walewska men jag har svårt att tro att det blir så mycket godare än detta. Till drack vi ett portugisiskt vin, Monte Largo, som var mycket gott och dessutom extremt prisvärt.
Jag håller med att detta var en klockren femma och jag kan tänka mig att det är en jättebra bjudrätt också, för man kan förbereda en hel del och skaldjuren går ju att utesluta om man skulle ha gäster med sådana allergier;)
SvaraRadera