Fläskytterfilé i panna med trattkantareller, ädelost och lingon, serveras på raggmunk

Ett recept från en av mina favoriter, Göran Nilsson, som ofta har ett kanonrecept i Borås Tidning på fredagarna.

För fyra personer
Ingredienser:
  • 500 g benfri kotlettrad
  • Smör till stekning
  • 150 g förvällda trattkantareller
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 70 g ädelost
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk lingon (1 msk lingonsylt)
  • salt, peppar

Raggmunk

  • 1 stort ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 nypa salt
  • 500 g potatis
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Dela kotlettraden på längden och skär i mindre bitar
  2. Stek köttet i smör, lägg upp på hushållspapper
  3. Lägg i lite mer smör i pannan, stek trattkantareller och lök i några minuter. Ta av plattan och rör ned ädelosten
  4. Häll på köttfond, vatten och grädde. Låt såsen koka långsamt till lagom tjock konsistent.
  5. Smaka av med salt och peppar. Blanda ned lingonen.
  6. Lägg ner köttbitarna och låt sjuda några minuter

Raggmunkar

  1. Blanda ihop ägg, vetemjöl, mjölk och salt till en smet. Låt vila ca 15 minuter.
  2. Skala och riv potatisen. Blanda ned i smeten
  3. Stek 8 små raggmunkar i smör

Lägg raggmunkarna på varma tallrikar, lägg på köttet och skeda på såsen.

Kommentar:

Klockren femma! Vilka smaker. Dessutom är rätten lättlagad, tar ca en timme och passar därför utmärkt för en fredag. Vinvalet blev australiskt, Pimpala Road, som finns tillfälligt på systembolaget. Ett kraftigt vin som passar utmärkt till den här sortens mat.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Kommissariens smörgåstårta