Potatisöverbakad rengbågsfilé med citrussås & äpplepytt

Ännu ett recept från Sjuhäradskocken Göran Nilsson. Jag tvingades byta ut orginalreceptets röding mot rengbåge men det spelar nog ingen större roll.

För fyra personer
Ingredienser:
  • 4 mindre rengbågefiléer eller 2 större som delas
  • Smör
  • 700 g potatis
  • 2 äggulor
  • 80 g västerbottenost
  • salt, peppar

Citrussås

  • 1 finhackad schalottenlök
  • smör
  • 0,5 dl färskpressad apelsin
  • 2 msk färskpressad citron
  • 1 msk färskpressad lime
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk ljust muscovadosocker
  • salt
  • 1 tsk maizenamjöl utrört i 1 msk vatten

Äppelpytt

  • 1-2 svenska röda äpplen, urkärnade och tärnade
  • 100 g tärnad morot
  • 100 g tärnad palsternacka
  • 1 finhackad schalottenlök
  • rapsolja och smör till stekning
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisen mjuk. Pressa ned den i en bunke. Blanda ner äggulor och ost. Vispa till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Fyllt en spritspåse med potatismassan.
  4. Lägg fileérna i en smord ugnsform och salta lite. Spritsa potatismassan över rödingen. Sätt in i ugnen tills potatisen fått en gyllenbrun färg, ca 20 minuter.
  5. Citrussås: Fräs löken lätt i smör i en kastrull utan att den tar färg.
  6. Häll på apelsin, citron och lime, låt koka ner till ca halva mängden. Häll på grädde och låt koka några minuter. Blanda ner maizenablandningen och socker. Låt koka till lagom tjock konsistens, smaka av med salt.
  7. Äppelpytt: Koka morot och palsternacka i 3 minuter. Häll rotfrukterna i ett durkslag och spoar dem i kallt vatten.
  8. Stek morot, palsternacka, lök och äpple i smör och rapsolja någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg en såsspegel på varma tallrikar, lägg på rengbågen och skede runt äppelpytten. Dekorera med bladpersilja.

Kommentar:

Spännande smakkombinationer! Själv tyckte jag att det var en femma men resten av familjen nöjde sig med en stark fyra. Fuska inte med safterna, färskpressad betyder att man pressar själv. Jag var lite försiktig med äpplet och använde bara ett men det blev så bra så jag kan nog rekommendera att använda två. Jag brukar inte vara så förtjust i vare sig citron eller äpple men här blev det väldigt bra balanserad. Vinvalet var inte så lyckat, vinkällaren är för tillfället ganska urplockad så det blev ett av våra favoritviner, Petit Chabli. Ett vin med en underbart smörig smak som dock försvann mellan äpplen och citroner. Testa hellre med ett Muscadet eller kanske en Alsace. Ett halvtorrt vin är nog inte heller fel.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär