Ankbröst med apelsinsås & vinbräserad lök

Det är inte så ofta man hittar en rätt som får högsta betyg men här kommer en:
För fyra personer:
Ingredienser:
  • 2 st ankbröst

Sås

  • 2 dl färskpressad apelsinsaft
  • Skalet från 1 apelsin, finrivet
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 tsk maizena
  • 1 msk smör
  • Salt

Vinbärserad lök

  • 1,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,25 msk fänkålsfrö
  • 0,25 msk socker
  • Salt, svartpeppar

Gör så här:

  1. Anka: Sätt ugnen på 175 grader. Snitta fettkappan i ett rutmönster. Salta och bryn med fettkappan nedåt 4-5 minuter. Vänd och stek färdig i ugn till 65 graders innertemperatur. Spara stekspadet till såsen.
  2. Bärserad lök: Skala och skiva löken tunnt. Hetta upp oljan och fräs löken under omröring ca 5 minuter. Häll på vin, tillsätt fänkålsfrön och socker. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka på svag värme under lock 10 minuter.
  3. Sås: Blanda socker och vinäger i en kastrull. Värm under omröring tills sockret smält utan att det tar färg. Tag kastrullen från värmen, tillsätt apelsinsaft, vin, kalvfond och en nypa salt. Koka ihop till ca 2 dl. Red av med maizena och låt koka upp. Tillsätt stekspadet och vispa i smöret.
  4. Servera på varma tallrikar med potatismos.

Kommentar:

Jag har skrivit det förr men det är värt att upprepas, anka är min absoluta favoritfågel. Det är så optimalt... Denna gång köpte jag frysta franska ankbröst och de var av mycket god kvalitet. I orginalreceptet är mängden vinbräserad lök dubblad mot det jag använder, tycker ofta att det är för stora mängder när det gäller tillbehör i recepten. Det kan nog vara en god idé att minska något på fänkålen i löken, det är inte störande men jag kanske skulle velat ha en lite bättre balans mellan lök och fänkål. Det blir annars en väldigt spännande brytning mellan de olika smakerna här och inte blev det sämre av vinet vi drack, Campolieti Ripasso. Ett vin som verkligen lyfte smakerna till himelska nivåer för att uttrycka sig lite blygsamt.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär