Fläskfilégryta med sparris & grädde

Döttrarna kom på söndagsmiddag och då blev det förätt och dessert som i går (avocadopaj & sweizerkaka med citronglass) och som huvudrätt en fläskfilégryta:
För 4 personer:
Ingredienser:
  • 5-600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 knippa färsk sparris
  • 1,5 röd paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl grädde
  • Smör till stekning
  • Salt, svartpeppar och mejram

Gör så här:

  1. Skär fläskfilén i 3-4 cm tjocka bitar, banka dem lätt.
  2. Bryn bitarna i grillpanna och lägg över i en gjutjärnsgryta. Salta och tillsätt svartpeppar och mejram
  3. Bryt av det nedersta på sparrisarna och släng, skär resten i bitar. Koka ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Spara 1 dl av kokvattnet. Spola sparrisen i iskallt vatten och lägg i grytan.
  4. Hacka lök och paprika. Fräs i smör. Lägg i grytan.
  5. Pressa vitlöken, strö över mjölet. Tillsätt kokvattnet från sparrisen och grädden. Rör om och låt puttra 10 minuter.
  6. Servera med kokt potatis, grönsallad och svart vinbärs-gelé.

Kommentar:

Med dessa ingredienser är det svårt att misslyckas. Dessutom väldigt lättlagat. Jag använde två filéer, dvs ca ett kilo, eftersom vi var fem personer med god aptit till bordet. Köpte en svensk och en dansk och smakmässigt är det ingen skillnad. Jag har också lite svårt att tro att svensk djurvård är så mycket bättre än dansk, detta trots att jag faktiskt försökte mig på lantbrukslivet som mjölkbonde några år på 80-talet.

Kommentarer

  1. Mmmmm detta var en JÄTTEGOD varmrätt! Att du hade färsk sparris var plus i kanten, tror inte att det skulle bli detsamma med konseverad!
    Tack för den goda måltiden!

    SvaraRadera
  2. Tack för det!
    Det blir ALDRIG detsamma med konserverad sparris, det stod faktiskt så i orginalreceptet men glöm aldrig att tänka själv

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär