Kyckling med potatis- & rotsellerimos

  • Dåligt med inlägg i helgen men det beror på att i fredags hade jag och yngste sonen grabbkväll med besök i Boråshallen där stadens basketstolthet spelade. Innan detta avnjöt vi färdiggrillade kamben och Ica Byttorps härliga potatissallad, gott men inte mycket att skriva om på en matblogg. I lördags var vi bortbjudna till äldsta dottern med pojkvän och fick fantastiskt god mat, till förätt Bresaola-skinka med en ljuvlig sås och efter det en härligt rätt med fläskfilé och perfekt tillagad ugnspotatis och det hela avslutades med en god dessert, snart ligger man i lä där. I söndags tillagade jag en ganska gräslig lammfärsrätt som jag inte tänker skriva mer om än så, om man inte misslyckas ibland är det svårt att lyckas.

    Sålunda lite matlagningsabstinens vilket gjorde att måndagsmaten kanske blev lite mer än måndagsmat, eller varför egentligen? God mat kan väl få förgylla även om det är en mörk novemberkväll, kanske det rent av är det då man behöver den som bäst?

    För fyra personer
    Ingredienser:
    600 g kycklingfilé
    2 msk Dijonsenap
    100 g riven Västerbottenost
    3 dl grädde
    2 dl vatten
    1 msk kycklingfond
    1,5 msk maizena

    500 g potatis
    500 g rotselleri
    1 dl gräddmjölk
    2 msk smör
    3 msk hackad kruspersilja

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader
    2. Skala potatis & rotselleri. Skär i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter.
    3. Skiva kycklingfilérna i ganska tjocka skivor. Lägg i en smord ugnsfast form. Blanda osten med senapen och bred på kycklingen. Blanda grädde, vatten och fond. Häll över kycklingen. Ställ in i ugnen ca 30 minuter.
    4. Mosa rotfrukterna, häll på gräddmjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt, peppar och lite muskot. Blanda ner persiljan.
    5. Häll av såsen i en kastrull, hetta upp, tillsätt maizenan utrört i 1,5 tsk vatten. Låt sjuda 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    Kommentar:

    Gott! Betydligt godare än bilden antyder (från nog be hustrun snällt igen att ta alla bilder till bloggen). Använde fryst kycklingfilé, hade det varit mer helg hade jag använt färsk. Vad är det som kännetecknar det som vi lite slarvigt kallar för vardagsmat? Skall den var tråkig, billig, snabblagad, nyttig? Detta är en rätt som är god, billig, snabblagad, om den är nyttig får väl en dietist svara på men nog är det bättre än det där smaklösa vedervärdigheterna som finns i affärernas frysdiskar?

Kommentarer

  1. Jag ska snart ta och testa och göra något sånt, låter väldans gott!! Kul att ni tyckte att det var gott i lördags, så många gånger som vi får ljuvlig mat hos er så var det på tiden att ni fick det hos oss!

    SvaraRadera
  2. Förresten, jag kan inte komma på vad jag ska göra för efterrätt till på torsdag...har du något förslag?

    SvaraRadera
  3. Det bästa jag vet till dessert, även om jag inte så ofta äter det, är chokladmousse. Ett recept finns tex på http://kokbokskul.blogspot.com/2009/07/chokladmousse.html
    Ännu godare om man har tex lite apelsinlikör i

    SvaraRadera
  4. mmm det var en dessert jag hade tänkt, men den bjöd en annan tjej på förra veckan =(

    SvaraRadera
  5. Skippa desserten och bjud på en fräsch ostbricka med tex aprikosmarmelad till, det skulle jag uppskatta. Varför inte servera lite glögg till så här i adventstid

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär