Rödvinsbräserad kyckling med bacon, kantareller coh scahlottenlök, serverad med persiljepotatis

Veckans matsedel består av recept hämtade från internet. Gårdagens halstrade gös, som egentligen skulle varit torsk, blev inte alls bra så den slipper ni receptet på. Enda behållningen av denna var vinet som var skapligt, Mâcon-Village, lite skarpt i början men med en god och mjuk eftersmak och dessutom väl prisvärt. I fredags var vi ute och åkte en sväng och besökte då Sveriges antagligen bästa vägkrog, Laxbutiken i Falkenberg (finns tydligen i Ljungskile också), vi har ätit där innan och har ni inte testat den och har vägarna förbi så gör det. Deras rimmade lax med dillstuvad potatis är ljuvlig.

Dagens recept är hämtat från Guldfågelns hemsida. Att bräsera innebära att bryna innan man låter rätten bli färdig i någon form av vätska under lock.

För 4 personer:
Ingredienser:
  • 1 färsk kyckling
  • 1 msk vetemjöl
  • 150 gr svamp, kantareller eller champinjoner
  • 150 gr schalottenlök, skivad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 paket bacon
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kycklingbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk strösocker
  • 600 gr potatis, skalad
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 knippa persilja, hackad

Gör så här:

  1. Stycka kycklingen i 4 bröstbitar, 4 lårbitar och vingar.
  2. Bryn kycklingen i lite smör, pudra över vetemjölet. Lägg i en gjutjärnsgryta.
  3. Bryn svamp, lök, vitlök och bacon. Lägg ned i grytan med kycklingen.
  4. Koka upp rödvin , vatten och fond, vispa i tomatpuré och strösocker. Häll i blandingen i grytan med kycklinten. Låt bräsera i 35 minuter under lock.
  5. Koka potatisen, pressa den. Blanda i creme fraiche och presilja. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ställ fram grytan på bordet så man kan välja de delar man vill ha. Glöm inte att värma tallrikarna.

Kommentar:

Inte dumt alls, fina smaker. Vi tog fram rödvinbärsgelé som balanserade upp rätten ytterligare lite. Vi gav betyg 4 vilket innebär att det är en god rätt men den kommer inte att tillhöra framtidens favoriter, då behöver det en 5:a.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär