Entrecote med grönpeppar och citron, serveras med hasselnötsrostad potatis & ungsbakade grönsaker

I orginalreceptet från Buffé marinerar man köttet en natt och ugnslagar köttet i hel bit. Jag valde skivor och kort marinering.
För 4 personer
Ingredienser:
  • 4 skivor entrecote, ca 200 gr/st
  • 2 msk torkad grönpeppar
  • 1 msk torkad dragon
  • finrivet skal från 1 citron
  • 0,5 dl + 1 msk olivolja

Vitlökssås

  • 1 hel vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1/4 dl balsamvinäger
  • 1 msk moskovadosocker
  • 1 tsk maizena

Hasselnötsrostad potatis

  • 1 kg potatis
  • 0,5 dl hasselsnötskärnor
  • 1 msk ströbröd
  • 50 g smör
  • salt, peppar

Ungsbakad grönsaker

  • 150 g haricots verts
  • 150 g små tomater
  • olivolja
  • salt, peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Stöt grönpepparen i en mortel, blanda med dragon, citronskal och olivolja. Gnid in blandingen på köttet, lägg i dubbla plastpåsar och lägg åt sidan.
  3. Skala och dela vitlöksklyftorna. Lägg på ett bakplåtspapper, strö över 1 msk olivolja och tillaga i ugnen ca 10 minuter.
  4. Mosa vitlöksklyftorna och stek dem lätt i en kastrull tillsammans med tomatpurén. Tillsät vin, vatten, fond, balsamvinäger coh socker. Reducera till hälften.
  5. Sila såsen. Red den med maizena och sjud i två minuter.
  6. Skala potatisen. Skär i tunna skivor utan att skära igenom. Använd gärna en träslev. Lägg potatisarna i en smord ugnsfast form. Smält smöret och pensla potatisarna med hälften. Krydda med salt och peppar, tillaga i ungen i 35 minuter. Pensla efter halva tiden men spara en del av smöret.
  7. Hacka hasselnötterna i mixer, blanda med ströbrödet. Pensla potatisarna med det sista av smöret och stör över hasselnötsblandningen. Tillaga i ytterligare 10 minuter.
  8. Ansa haricots verts och halvera tomaterna. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och peppra och tillaga i ugnen ca 10 minuter.
  9. Stek köttet i smör i en grillpanna. Servera genast på varma tallrikar.

Kommentar:

Entrecote är ett besvärligt kött, ofta ganska segt och fettet har en ibland lite obehaglig bismak. Kryddingen balanserade upp köttet ganska bra, speciellt citronskalet. Nu valde jag ett ordinärt kött, kanske idé att köpa hängmörat eller liknande? Potatisen hade lite väl mycket hasselnötssmak även om det inte störde men jag tycker nog att klassisk Hasselbackspotatis är väl så god även om vissa drar sig för den eftersom den anses retro (varför nu det skulle vara något fel). Till drack vi vårat nya favoritvin, McManis, har ni inte provat det så gör det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär