Fläskfilégratäng med tomatsås & färsk pasta

Ett recept från Allt om mats avdelning " Mitt bästa recept", denna gång av Leif Zingermann i Stockholm.
Till 4 personer:
Ingredienser:
  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • smör
  • salt, svartpeppar
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl riven Västerbottenost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Putsa och skär fläskfilén i 1-2 cm tjocka skivor. Salta, peppra och bryn med 1 msk smör i gjutjärnsgryta tills de fått fin färg. Lägg över i en ugnsfast form.
  2. Skala och hacka löken. Bryn på svag värme så den inte tar färg. Tillsätt tomaterna som mosas i pannan, tomatpuré och buljongtärning. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt lagerbladen och låt puttra i ca 10 minuter.
  3. Ta bort lagerbladen, fördela tomatsåsen över fläskfilén och häll på grädden. Riv osten ovanpå och gratinera i ca 20 minuter. Servera med färsk pasta och grönsallad.

Kommentar

Gott men inget nytt under solen. I orginalreceptet rekommenderas ris men jag tror att färsk pasta är oslagbart till detta. En god vardagsrätt där jag tror man lika gärna kan använda kassler, skinkschnitsel eller något annat fläskkött.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär