Julmat

Nu var det länge sedan jag skrev något här och det beror dels på en härlig semestervecka på Teneriffa och dels på.... Tja, kan väl inte hitta någon bra förklaring men ibland blir det bara så här. Nu har inspirationen dock återkommit och jag skall försöka uppdatera bloggen då och då när jag lagat något som jag tycker är värt att lägga upp. Denna blogg är i första hand ett sätt för mig att samla mina favoritrecept men det är väldigt roligt om någon annan också har användning för dem. Kommentera gärna om det är något som lyckats, misslyckats eller om det finns något annat som ni tycker, tänker eller tror.

I år åt vi julmaten på annat håll för ovanlighetens skull, det var skönt eftersom vi kom hem söndagen före jul och sedan arbetade måndag och tisdag. Tack Christina och Pappa för den goda maten! På barnens enträgna begärna lagade jag ändå de tre rätter som är julens måsten i vår familj och jag tänkte här beskriva dem i all sin enkelhet:

Revbensspjäll
Inte bara till jul, det är en favoriträtt som återkommer då och då under året.
Ingredienser:
  • 2-2,5 kilo tjocka revbensspjäll
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk soja
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg spjällen i en ugnssäker form med bensidan uppåt. Blanda ihop olja, soja, salt och peppar och pensla köttet med ca hälften.
  3. Sätt in i ugnen 30 minuter. Ta ut, vänd på köttet och pensla med resten.
  4. Tillaga i ytterligare 1 timme.

Kommentar:

Det är enkelt och helt underbart. Tänk bara på att köpa spjällen i tid, har råkat ut för att det tagit slut i affären. Servera med potatis och ev en enkel skysås om den används till ensamrätt. Enda nackdelen är att ugnen behöver en rejäl rengöring efter tillagningen (var tog de självrengörande ugnarna vägen?)

Köttbullar

Jag är inte så förtjust i sk julkryddor typ kryddpeppar, nejlikor och ingefära så jag gör traditionella köttbullar varje år.

Ca 150 köttbullar

Ingredienser:

  • 1,2 kg blandfärs
  • 12 msk ströbröd
  • 3 msk potatismjöl
  • 4,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 liten gul lök
  • salt, peppar
  • smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Skala och finhacka löken, stek i smör utan att den tar färg.
  3. Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk i en bunke, låt dra i minst 10 minuter.
  4. Lägg i färsen, salta och blanda väl.
  5. Vänd ner ägg, peppar och lök. Allt skall vara väl blandat men rör inte för mycket, då blir smeten seg.
  6. Lägg en klick smör i en långpanna, ställ in i ugnen tills smöret smält.
  7. Rulla köttbullar med blöta händer, lägg i långpannan
  8. Tillaga köttbullarna i ugnen ca 10 minuter, vänd några gånger under tiden. Efterstek i smör i stekpanna tills de fått fin färg.

Kommentar:

Det finns inte så mycket att kommentera, det är bara fulländat. Mamma Scan kan slänga sig i väggen.

Janssons frestelse

Inte hela familjens favorit men ändå ett måste. När barnen var små brukade jag även göra en där anjovisen var utbytt mot skinka.

Ingredienser:

  • 1 kg potatis, gärna King Edward
  • 2 gula lökar
  • 2 burkar anjovis (ca 25 filéer)
  • 4 dl grädde
  • ströbröd
  • smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i strimlor. Fräs löken lätt i smör.
  3. Varva potatis, lök, anjovis, potatis, lök, anjovis och till sist potatis. Häll över hälften av grädden och lite av anjovisspadet. Strö över ströbröd och klicka lite smör ovanpå. Tillaga i ugnen ca 45 minuter, häll på resten av grädden när ca 10 minuter är kvar.

Kommentar:

Så var de tre måstena tillagade, även några prinskorvar klippta i ändarna hör till och även rödbetssallad och senapssill. Som dryck rekommenderas ett mörkt julöl, Mariestad har ett som är riktigt bra, enbärsdricka eller julmust. En snaps är heller inte fel.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär