Renytterfilé med jordärtskockscremé & rödbetor

Ett recept av Tom Sjöstedt som lät lagom spännande för en lördagseftermiddag.

För 4 personer:
Ingredienser:
  • 0,6 kilo renytterfilé
  • 0,5 kilo rödbetor
  • 2 tsk krossade enbär
  • salt, peppar
  • smör

Jordärtskockscréme:

  • 0,7 kilo jordärtskockor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • limesaft
  • salt

Svamp:

  • 200 g champinjoner
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • salt
  • smör

Garnering:

  • 4 cocktailkaprisar, halverade
  • 0,5 dl cashewnötter
  • smörgåskrasse

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Rulla in köttet i aluminiumfolie. Tillaga i ugnen till 60 grader, ca 1,5 timme.
  2. Koka rödbetorna mjuka i vatten. Skala dem och skär i klyftor.
  3. Skala jordärtskockorna, dela dem om de är stora. Koka dem mjuka i mjölk och grädde, ca 15 minuter. Häll av vätskan men spara den. Mixa skockorna med mixerstav och späd med vätskan till en jämn puré. Smaka av med limesaft och salt.
  4. Ansa och hacka svampen fint. Stek i smör ca 5 minuter. Tillsätt gräslök. Smaka av med salt.
  5. Ta ut köttet, låt vila 5 minuter. Gnid in köttet med salt, peppar och enbär. Bryn gyllenbrunt i smör. Skär i skivor.
  6. Värm rödbetsklyftorna i smör. Lägg köttet på varma tallrikar. Fördela jordärtskockcréme, rötbetor och svamp vid sidan om. Garnera med cashewnötter, kapris och krasse.

Kommentar:

Nja, gott är det men det fattas liksom något och det är sås. Nu är jag såstokig och det är också det som jag tycker är det allra roligaste med matlagning men som sagt gott var det och lite spännande. Nu går det inte mig veterligen att få tag i färskt renkött i mina hemtrakter men det frysta var ok också även om jag inte kan säga att jag tycker att ren är godare än tex nötkött. Trevlig rätt att tillaga eftersom man kan fixa till sidorätterna i lugn och ro medan köttet går klart, ingen stress och inget kök som ser ut som ett slagfält efter maten. Till drack vi kanonvinet Campoliete som jag skrev om förra veckan. Det är nog inte omöjligt att det blir en period utan test av nya röda viner nu eftersom detta och det andra superfyndet, McManis, från förra veckan är så bra. Funderar på att köpa ett litet lager av dessa två.

Kommentarer

  1. Ser finfint ut. Har dock vissa reservationer mot porslinet. Den snygga uppläggningen ser lite ut att ha blivit lindad i ett blått garnnystan!

    SvaraRadera
  2. Kan bara hålla med, det är ett gammalt fint porslin, flytande blått, som jag ärvt men det passar inte till "modernare" rätter. Tänker köpa avlånga vit tallrikar och kanske även svarta. Sedan är det här med uppläggning en historia för sig, det ser så himla enkelt ut när proffsen gör det men det är så svårt men roligt när man någon gång lyckas.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär