Tårta

Lovade Sussie att jag skulle lägga ut vår ljuvliga jultårta som jag förr ofta gjorde till jul eller nyår och som ursprungligen kommer ifrån MånadsJournalen. Det är lite pilligt om man skall göra den med marsipanband och med gelé överst men det är det värt. Den är försvinnande god.

Tyvärr har jag inget foto på den, men lovar att lägga in det nästa gång jag bakar den. Den är fin som ett litet smycke så det måste jag göra!

Receptet:
Tårtbotten:
100 g skållad och skalad mandel
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor

Hallonmousse:
200 g osockrade djupfrysta hallon
4-5 msk strösocker
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelé:
1 dl outspädd hallonsaft
2 dl vatten
röd hushållsfärg
5 gelatinblad

Garnering
150 g marsipan eller mandelmassa
grön hushållsfärg

Gör så här:
Mal mandeln på mandelkvarn. Blanda mandel och socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret. Häll smeten i en smord och brödbeströdd form ca 24 cm i diameter med avknäppbar kant. Grädda i 200 grader i 18-20 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Tina hallonen. Låt gelatinet till moussen ligga i blöt i kallt vatten 10 min. Mosa hallonen med elvisp eller i food processor och rör ner sockret. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme. Rör ner gelatinet i hallonmoset, som inte får vara för kallt. Rör till sist ner den vispade grädden. Lägg tillbaka kakan i den urdiskade formen. Bred hallonmoussen över, släta till ytan och låt formen stå kallt tills moussen stelnat.

Blötlägg gelatinbladen till geléet 10 minuter och smält dem sedan på svag värme. Blanda saft, vatten och gelatin. Tillsätt några droppar röd hushållsfärg om det ser för blekt ut. Låt geléet stå i kylskåp tills det blir tjockflytande. Ös det sedan över tårtan, ovanpå hallonmoussen. Ställ tårtan kallt så att geleét stelnar.

Färga marsinpan eller mandelmassa med grön färg. Kavla ut den mellan plastfolie och sporra ut en lång remsa, lika bred som tårtan är hög. Knäpp av kanten på formen och lägg marsipanbandet runt tårtans kant. forma en rosett av utkavlad marsipan och fäst den vid bandet.

Voilla!!

Kommentar: Detta är en bra tårta att göra om man har gjort rätter med många äggulor i och fått äggvitor över som tex när man gör majonäs.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär