Kyckling med tillbehör
För 4 personer
Ingredienser:
- 1 hel kyckling
- 1 msk smör
Fyllning
- 150 g champinjoner
- 1/2 rödlök
- 1 msk smör
- 75 g rökt sidfläsk
- 1 msk färsk timjan
- 1,5 dl grädde
- 50 g rivet vitt bröd
- salt, peppar
Marsalasås
- 1 msk smör
- 1/2 rödlök
- 3 dl marsalavin
- 1 dl rödvin
- 1/2 dl kalvfond
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 1/2 msk maizena
Tranbärschutney
- 75 g tranbär
- 0,25 dl strösocker
- 0,25 dl marsalavin
- rivet apelsinskal
- 1 kanelstång
Brysselkål
- 250 g brysselkål
- 100 g rökt sidfläsk, fintärnat
- 1 msk smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Fyllning:Finhacka champinjonerna, stek i smör. Tillsätt lök, sidfläsk, salt och peppar. Stek under omröring ca 5 minuter. Tillsätt timjan och grädde. Låt puttra i ca 3 minuter. Kör i matberedare tillsammans med brödet till en slät massa.
- Fyll kycklingen med fyllningen. Sy ihop med steksnöre. Bryn kycklingen i smör så den får fin färg. Lägg över i ungsfast form och stek i ugnen ca 50 minuter per kilo.
- Marsalasås: Bryn löken i en kastrull. Blanda ner marsalavin, rödvin, vatten, fon, tomatpuré, timjan och ev överbliven fyllning. Reducera på hög värme utan lock i ca 15 minuter. Sila, red av med maizena.
- Tranbärschutney: Blanda ingredienserna i en kastrull och låt sjuda tills bären mosar sig lite. Låt kallna.
- Brysselkål: Koka brysselkålen i ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Stek fläsket i ca 3 minuter. Tillsätt brysselkål och smör.
- Servera på varma tallrikar med en krämig potatisgratäng
Kommentar:
Mmmmm, vad gott! Vill ni lägga ca tre timmar i köket är detta verkligen värt det! Kombinatonen av smaker är fulländad, inte minst med den syrliga chutneyn och den lite beksa brysselkålen. Såsen är himelsk och gissa vilket vin som är rekommenderat i receptet? Just det, vår nya favorit, McManis.
Kommentarer
Skicka en kommentar