Kyckling med tillbehör

Gårdagen skulle bjuda på Plaki, en grekisk fiskrätt, men sent om sider insåg även jag att det faktsikt var trettondagsafton så det blev en nötytterfile med ungsbakad potatis och portvinssås. Trettondagen var vikt för kalkon men gick det att hitta en kalkon i Borås eller Karlstad? Svaret är nej, mer urplockade affärer än de efter jul- och nyårshelg verkar inte gå att hitta. Äter folk bara sallad och bönor nu? Hade en kyckling i frysen så det fick duga till att laga fylld kyckling serverad med potatisgratäng, marsalasås, tanbärschutney och brysselkål.
För 4 personer
Ingredienser:
  • 1 hel kyckling
  • 1 msk smör

Fyllning

  • 150 g champinjoner
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk smör
  • 75 g rökt sidfläsk
  • 1 msk färsk timjan
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g rivet vitt bröd
  • salt, peppar

Marsalasås

  • 1 msk smör
  • 1/2 rödlök
  • 3 dl marsalavin
  • 1 dl rödvin
  • 1/2 dl kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1/2 msk maizena

Tranbärschutney

  • 75 g tranbär
  • 0,25 dl strösocker
  • 0,25 dl marsalavin
  • rivet apelsinskal
  • 1 kanelstång

Brysselkål

  • 250 g brysselkål
  • 100 g rökt sidfläsk, fintärnat
  • 1 msk smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Fyllning:Finhacka champinjonerna, stek i smör. Tillsätt lök, sidfläsk, salt och peppar. Stek under omröring ca 5 minuter. Tillsätt timjan och grädde. Låt puttra i ca 3 minuter. Kör i matberedare tillsammans med brödet till en slät massa.
  3. Fyll kycklingen med fyllningen. Sy ihop med steksnöre. Bryn kycklingen i smör så den får fin färg. Lägg över i ungsfast form och stek i ugnen ca 50 minuter per kilo.
  4. Marsalasås: Bryn löken i en kastrull. Blanda ner marsalavin, rödvin, vatten, fon, tomatpuré, timjan och ev överbliven fyllning. Reducera på hög värme utan lock i ca 15 minuter. Sila, red av med maizena.
  5. Tranbärschutney: Blanda ingredienserna i en kastrull och låt sjuda tills bären mosar sig lite. Låt kallna.
  6. Brysselkål: Koka brysselkålen i ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Stek fläsket i ca 3 minuter. Tillsätt brysselkål och smör.
  7. Servera på varma tallrikar med en krämig potatisgratäng

Kommentar:

Mmmmm, vad gott! Vill ni lägga ca tre timmar i köket är detta verkligen värt det! Kombinatonen av smaker är fulländad, inte minst med den syrliga chutneyn och den lite beksa brysselkålen. Såsen är himelsk och gissa vilket vin som är rekommenderat i receptet? Just det, vår nya favorit, McManis.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär