Lördagsmiddag
Efter en vinterpromenad och en sväng till staden infann sig en äkta lördagskänsla trots alla helgdagar. Som meny var en tvårätters inplanerad och som inledning ett Tore Wretmans-recept, Créme Ninon med hummerröra.
- 600 g frysta ärtor
- 2 schalottenlökar
- 2 msk konc kycklingfond
- 8 dl vatten
- 1,5 msk vetemjöl
- 1,5 + 1 msk rumsvarmt smör
- 1 tinad, fryst hummer
- 3/4 dl grädde
- 0,5 msk riven pepparrot
- 0,5 dl créme fraiche
- 0,5 msk färskpressad citron + 1 tsk finrivet skal
- 2 dl torrt mousserande vin
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skala och finhacka löken. Fräs i 1 msk smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt ärtorna, låt koka upp och koka i 1 minut.
- Mixa med stavmixer. Passera genom finmaskig sil.
- Blanda vetemjöl och 1,5 msk smör, en sk Beurre manié, rör ut i lite av soppan och red av. Låt koka i ca 3 minuter, smaka av med salt och peppar
- Vispa grädden. Pilla ut köttet ur hummern och hacka. Blanda hummer med pepparrot, créme fraiche, citronsaft, citronskal och grädde. Smaka av med salt och peppar.
- Värm soppan och vispa i vinet. Fördela i varma tallrikar och toppa med hummerröra och dekorera med dill.
Kommentar:
Mycket milda och goda smaker med en känsla av lyx. I orginalreceptet används champagne både i soppan och som dryck men jag valde en billig sekt i soppan och ett glas ur en i och för sig alldeles utmärkt box, Drostdy-Hof, till maten Någon måtta på lyxeriet får det väl vara. Jag kanske passerade soppan lite väl hårt. Resten från passeringen går alldeles utmärkt att använda som sidorätt till någon rest eller liknanden i matlådan.
- 1 fläskfilé, 5-600 gram
- 1 msk smör till stekning
- salt och peppar
Sås:
- 2 finhackade schalottenlökar
- 150 g stiltonost i bitar
- 1 dl rödvin
- 4 cl whisky
- 2 msk koncentreread kalvfond
- 1,5 dl grädde
- salt och peppar
Haricots verts:
- 1 schalottenlök
- 200 g haricots verts
- 1 paket bacon
- smör till stekning
Gör så här:
- Putsa filén. Salta och peppar. Bryn i smör på medelvärme i ca 10 minuter. Linda in filén i folie.
- Sås: Fräs löken i stekfettet från filén utan att den tar färg. Sänk värmen och rör ned osten tills den smält. Slå på vin, whisky och kalvfond. Vispa ihop och tillsätt grädden. Låt sjuda några minuter, smaka av med salt och peppar. Håll varm.
- Haricots verts: Koka haricots verts ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag. Stimla bacon, skala och finhacka löken. Fräs baconet tills det börjar bli knaprigt. Lägg i löken och låt fräsa någon minut. Vänd i haricots verts.
- Skär fläskfilén i 4-5 cm bitar. Lägg en spegel av såsen på varma tallrikar, lägg en sträng i mitten av haricots verts. Ställ fläskfilébitarna upp och häll på lite sås på dem. Servera med ungsbakad potatis och en grönsallad.
Kommentar:
Såsen är helt ljuvlig. Fläskfilén blev något för röd, nästa gång skall jag låta den gå färdigt i ugnen till 68 grader (inte första gången jag gör detta felet). Köpte riktig bakpotatis som jag körde i 225 grader i 70 minuter, blev väldigt bra. En kraftig rätt som kräver ett krafigt vin och varför då inte McManis tänkte jag och visst passade det underbart även till detta.
Totalt fick menyn högsta betyg även om det finns några detaljer att putsa till. Nu blir det lite paus i matlagningen, först väntar traditionell mellandagsmiddag hos min faster. Ett alltid lika populärt avbrott med mycket och god mat. Sedan får hustru och söner fri tillgång till köket fram tills tisdag då det blir en liten grekisk fiskrätt. På trettondagen har jag tänkt att ge mig på kalkon. Brukar aldrig ge några nyårslöften men ett skall ni få, januari brukar mattidingar översvämmas av dels billig mat och dels sk nyttig mat. Det skall ni få slippa här, här fortsätter vi frossa i smör, grädde, vin osv.
Har aldrig testat stiltonsås, men ska faktiskt göra det... både rödvin och whiskey är ju jätte gott i såser.
SvaraRaderaTestade att göra den med Kvibille ädelost i stället eftersom det är hopplöst att få tag i stilton när det inte är jul i vår lilla stad. Blev nästan lika gott.
SvaraRadera