Oxfilé Wellington

Min älskade svärfar gick bort på lördagsmorgonen, det var inte oväntat men sorgen kommer ändå. Funderade ett tag på om jag verkligen skulle laga mat som vanligt men till slut blev det så ändå, äta måste man i vilket fall som helst. Hade en bit oxfilé kvar i frysen och hittade detta recept i Allt om mats köksskola
För fyra personer
Ingredienser
  • 0,5 kilo oxfilé
  • 200 g smördeg
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 msk smör
  • salt, peppar

Duxellesmassa

  • 0,5 gul lök
  • 50 g rökt skinka
  • 75 g champinjoner
  • 1,5 msk smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 0,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 0,5 dl vatten

Madeirasås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk + 0,5 msk smör
  • 0,5 msk duxellesmassa
  • 1 dl madeira
  • 1 dl rött vin
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1,5 dl vatten
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 tsk Maizena
  • salt

Gör så här:

  1. Putsa oxfilén och skär fyra tournedos. Salta och peppra runt om. Bryn köttet i smör i het stekpanna, ca 2 min per sida. Låt svalna.
  2. Duxelles: Skala och finhacka löken. Finstrimla skinkan. Putsa och finhacka svampen. Stek löken mjuk i smör. Tillsätt skinka och svamp. Låt steka i ca 5 min på låg värme. Rör ned tomatpuré, oxfond och vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt koka ca 10 min på låg värme. Mixa hastigt med mixerstav.
  3. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs i smör. Tillsätt duxellesmassa, madeira, vin, fond, vatten, tomatpuré och timjan. Reducera ca 10 minuter. Sila. Smaka av med géle och salt. Red med maizena och koka upp. Hetta upp vid servering och rör ned smör.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg oxfilén på plåt med bakplåtspapper. Bred på duxellesmassa. Sporra ut remsor och lock ur smördegen och kläd filén. Fäst med uppvispat ägg. Stek i ugn till 57 grader.
  5. Servera på varma tallrikar med en blandad sallad.

Kommentar:

Såsen var helt underbar! Smördegen fick jag lite för tjock, köpte plattor som inte går att kavla ut tillräckligt men tror att det finns tunnare smördeg att köpa. Nu blev inte smördegen riktigt färdig och fick inte den färgen som den bör ha. Men som sagt, gott var det så det räckte till. Avstod desserten för att få behålla den underbara eftersmaken av såsen som inte blev sämre av att vi drack McManis till.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär