Toast Skagen & Parmalindad oxfilé

>


När vi var på Teneriffa veckan före jul bjöds vi på en Toast Skagen och jag lovade då att försöka mig på att göra denna hemma. Jag valde att utgå från ett recept av Mannerström men ursprungligen är det Tore Wretman som skapat rätten. Det är en lättlagad rätt, framför allt om man lägger lite tid tidigare på dagen och gör majonäsen samt skalar räkorna.
För 4 personer:
Ingredienser:

Majonnäs

  • 3 äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk slottssenap
  • 2 dl solrosolja
  • 0,5 dl olivolja
  • salt, peppar

Toast

  • 1 kg färska räkor
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 knippe finskuren dill
  • 0,5 hackad rödlök
  • 1 bunt finhackad gräslök
  • 4 skivor kantskuret vitt bröd
  • 2 msk smör till stekning
  • 4 msk röd stenbitsrom

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till majonnäsen utan oljan i en matberedare med plastskivan monterad. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan matberedaren går. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skala räkorna.
  3. Blanda 1,5 dl av majonnäsen med créme fraiche, senap, dill, rödlök och gräslök. Salta och peppra.
  4. Stek brödet knaprigt i smör och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Blanda i räkorna och lägg upp på brödet.

Kommentar:

Räkor är som bäst nu på vintern och dessutom billigare. Portionerna är väl stora som förrätt, kan nog vara lämpligt att halvera dem. Hur som helst är det väldigt gott.



Receptet på huvudrätten hämtades faktiskt från ett annonsblad, Parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås.
För 4 personer

Ingredienser:

  • 0,6 kg oxfilé
  • 4 skivor parmaskinka
  • 1 msk smör
  • salt, peppar

Svampkräm

  • 1 stor scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 dl créme fraiche
  • 0,5 tsk soja
  • salt, peppar

Sås

  • 1 scharlottenlök
  • 1 msk smör
  • 1,5 msk ljust muscovadosocker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl koncentrerad kalvfond
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk soja
  • 1 msk maizena
  • peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Svampkräm: Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs lök och svamp tills den får fin färg. Låt kallna.
  3. Vipsa créme freaichen fast med elvisp. Blanda i svampfräset, smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
  4. Sås: Skala och finhacka löken, fräs i hälften av smöret. Tillsätt socker och peppar, fräst till sockret smält.
  5. Häll på vatten, fond, vinäger och soja. Koka utan lock i ca 10 minuter.
  6. Red av med maizena och koka i 1 minut. Rör i resten av smöret.
  7. Putsa och skär oxfilén i fyra bitar. Linda parmaskinkan runt om och fäst med tandpetare. Brun köttet i grillpanna. Krydda med salt och peppar.
  8. Lägg köttet i en ungsfast form. Tillaga i ugnen ca 10 minuter.
  9. Servera oxfilén toppad med svamkräm på en spegel av sås med klyftpotatis och grönsaker.

Kommentar:

Oxfilé är aldrig fel. Tyckte kanske att såsen var lite väl salt och föredrar att söta sås med gelé och portvin jämfört med socker. Glöm inte att ta ut tandpetarna innan servering (det gjorde jag). För att vara lite enkelspårig rekommenderar jag McManis som vin, lite trist att dricka samma vin men det är just till sådana här kraftiga rätter som det passar som bäst.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär