Kycklingspett med krämig jordnötssås

Lite omkastningar mot den planerade menyn, såg att kycklingen skulle marineras vilket passar bra när man jobbar hemma vilket var fallet idag för min del.
För 4 personer
Ingredienser:
  • 5-600 g kycklinglårfilé
  • 2 citrongräs
  • 1 schalottenlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk soja
  • 1 msk ostronsås

Jordnötssås:

  • 60 g salta jordnötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk hoisinsås
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk soja

Gör så här:

  1. Skala bort det yttersta skalet på citrongräset och skär resten i mindre delar. Skala lökarna och skär i mindre bitar. Dela, kärna ur och hacka chilin. Mixa med olja med en stavmixer till en pasta. Blanda i fisksås, soja och ostronsås.
  2. Strimla kycklingen. Lägg i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden och massera in. Ställ kallt i minst 2 timmar.
  3. Jordnötssås: Hacka jordnötterna i matberedare. Skala och finhacka vitlök. Kärna hur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i olja på låg värme ca 2 min. Tillsätt jordnötterna och fräs på svag värme under omröring i ca 3 minuter. Häll i kokosmjölk, hoisinsås, fisksås, socker och soja. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter. Ställ att svalna.
  4. Trä upp kycklingen på spett och stek runt om i grillpanna i ca 10 minuter.
  5. Servera med jasminris och ett blad isbergssallad som kycklingspettet läggs på.

Kommentar:

Förvånasvärt gott för att vara asiatiskt. Detta är tydligen en vietnamesisk rätt. Det lär bli mer asiatisk mat nu eftersom det är så många råvaror (fisksås, ostronsås, hoisinsås, kokosmjölk, citrongräs) som jag normalt sett inte använder till min "vanliga" matlagning och visst är det spännande med lite andra smaker ibland? Såsen var underbar även om den inte luktade så gott under själva tillagningen åtminstonde inte initialt, fisksås är ingen större luktupplevelse innan den är tillagad tex. Kortet på rätten, som inte är tagen av någon fotograf vilket säkert framgår (= bloggaren själv) visar inte riktigt såsen men den är mörk, vill man göra den ljusare så kan man använda en ljus soja, som rekommenderas i receptet, men någon hejd på antalet ingredienser tyckte jag ändå att det fick vara och det var faktiskt riktig vackert men en mörk sås.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär