Lammfärsbiffar med tzatsiki i pitabröd

Måndag och vardagen kryper på, varför då inte piffa upp kvällen med lite sydländsk mat. Ett recept av Markus Aujalay.
För 4 personer
Ingredienser:
  • 500 g lammfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk vatten
  • 2 msk ajvar relish (stark)
  • 0,5 msk mald spiskummin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 kruka bladpersilja
  • finrivet skal från en halv citron
  • salt, peppar

Tzatsiki:

  • 0,5 gurka
  • 2 dl grekisk youghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt

Tillbehör:

  • 4 pitabröd
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 1 tomat
  • 0,5 rödlök
  • 4 kalamataoliver

Gör så här:

  1. Tzatsiki: Riv gurkan och lägg den i ett durkslag. Strö på salt. Låt stå ca 10 minuter, pressa ur vattnet. Blanda med youghurt och pressad vitlök. Smaka ev av med salt.
  2. Blanda färsen med pressad vitlök, vatten, ajvar, kryddor, persilja, citronskal, salt och peppar.
  3. Forma färsen till 4 stora biffar, stek i grillpanna. Varmhåll i 100-gradig ugn.
  4. Skär upp sallad, tomat och rödlök.
  5. Stek pitabröden några minuter i grillpannan. Skär upp och låt var och en göra sin egen rätt.

Kommentar:

Som en vardagsrätt skall vara. Enkel och god. Inga märkvärdigheter, påminner lite om tacos men känns godare (tycker jag, inte yngste sonen även om han tyckte om det). En sak som förbryllar mig är hur tusan tzatsiki stavas? Har sett ett flertal varianter, TSATSIKI, TZATSIKI, TZATZIKI, har som ni ser valt mellanalternativet men vet inte om det är korrekt. Gott är det i alla fall även om jag fortfarande söker efter den där lilla extra krämigheten de får fram på grekiska restauranger.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär