Långkokt högrev med picklad blomkål, svamp & potatis- och getoststomp
Slowfood är härligt, detta recept av Tareq Taylor är egentligen inte svårt men kräver planering.
Till 4 personer
Ingredienser:
Till 4 personer
Ingredienser:
- 1 kilo benfri högrev
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- champinjoner
- 1 msk smör
- ca 3 liter vatten
- 3 lagerblad
- 5 svartpepparkorn
- 1 tsk salt
Picklad blomkål:
- 1 litet blomkålshuvud (3-400 g)
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 1 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 3 lagerblad
Rödvinssås:
- 0,5 dl balsamvinäger
- 1 msk strösocker
- 1 dl rött vin
- 2,5 dl silad buljong
- 2 tsk Maizena
- salt, peppar
Stomp:
- 750 g mandelpotatis
- 150 g chévreost
- 1 kvist rosmarin
- 0,5 dl grädde
- salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Skär högreven i två avlånga bitar. Bryn i smör i gjutjärnsgryta tills den fått fin färg.
- Skala morot, palsternacka, lök och skär i stora bitar. Skala vitlöksklyftan. Koka upp vattnet.
- Häll vattnet över köttet. Ställ in gjutjärnsgrytan i ugnen i 12-13 timmar.
- Ta upp köttet och rulla in i plastfolie. Ställ kallt. Reducera buljongen till 0,5 l. Sila.
- Stomp: Skala och koka potatisen i 15 minuter i lättsaltat vatten.
- Skär bort kanterna på osten. Ta bort rosmarinbladen från stjälken. Häll av potatisen och stöt med ost, grädde och rosmarin. Smaka av med salt.
- Blomkål: Bryt blomkålen i små buketter. Koka upp vinäger, vatten, socker och lagerblad i en kastrull. Häll över blomkålen och ställ kallt.
- Sås: Koka balsamvinäger och socker till det börjar tjockna. Tillsätt vin och buljong. Koka i ca fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Red med maizena utrört i lite vatten.
- Skär svampen i mindre bitar. Stek i smör ca 10 minuter. Smaka av med salt.
- Häll resten av buljongen i en traktörpanna, tillsätt ev lite grädde. Skär köttet i ca 3 cm tjocka bitar, lägg i pannan och värm under lock på medelvärme ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden. Servera på varma tallrikar.
Kommentar:
Själv tyckte jag det var underbart gott men vi var inte riktigt ense kring bordet. Yngste sonen tyckte det var ok förutom blomkålen medan hustrun inte var speciellt förtjust i det här. Det var dock som sagt jag. Det fanns en härlig känsla av svensk husmanskost i det här, man riktig hör skogens sus och sjöns vågskvalp när man äter detta tycker jag. Känslan att ställa in köttet i ugnen på lördagkvällen och vakna till dessa härliga dofter 12 timmar senare är oslagbar.
Kommentarer
Skicka en kommentar