Långkokt högrev med picklad blomkål, svamp & potatis- och getoststomp

Slowfood är härligt, detta recept av Tareq Taylor är egentligen inte svårt men kräver planering.
Till 4 personer
Ingredienser:
  • 1 kilo benfri högrev
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • champinjoner
  • 1 msk smör
  • ca 3 liter vatten
  • 3 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt

Picklad blomkål:

  • 1 litet blomkålshuvud (3-400 g)
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 lagerblad

Rödvinssås:

  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl rött vin
  • 2,5 dl silad buljong
  • 2 tsk Maizena
  • salt, peppar

Stomp:

  • 750 g mandelpotatis
  • 150 g chévreost
  • 1 kvist rosmarin
  • 0,5 dl grädde
  • salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skär högreven i två avlånga bitar. Bryn i smör i gjutjärnsgryta tills den fått fin färg.
  3. Skala morot, palsternacka, lök och skär i stora bitar. Skala vitlöksklyftan. Koka upp vattnet.
  4. Häll vattnet över köttet. Ställ in gjutjärnsgrytan i ugnen i 12-13 timmar.
  5. Ta upp köttet och rulla in i plastfolie. Ställ kallt. Reducera buljongen till 0,5 l. Sila.
  6. Stomp: Skala och koka potatisen i 15 minuter i lättsaltat vatten.
  7. Skär bort kanterna på osten. Ta bort rosmarinbladen från stjälken. Häll av potatisen och stöt med ost, grädde och rosmarin. Smaka av med salt.
  8. Blomkål: Bryt blomkålen i små buketter. Koka upp vinäger, vatten, socker och lagerblad i en kastrull. Häll över blomkålen och ställ kallt.
  9. Sås: Koka balsamvinäger och socker till det börjar tjockna. Tillsätt vin och buljong. Koka i ca fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Red med maizena utrört i lite vatten.
  10. Skär svampen i mindre bitar. Stek i smör ca 10 minuter. Smaka av med salt.
  11. Häll resten av buljongen i en traktörpanna, tillsätt ev lite grädde. Skär köttet i ca 3 cm tjocka bitar, lägg i pannan och värm under lock på medelvärme ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden. Servera på varma tallrikar.

Kommentar:

Själv tyckte jag det var underbart gott men vi var inte riktigt ense kring bordet. Yngste sonen tyckte det var ok förutom blomkålen medan hustrun inte var speciellt förtjust i det här. Det var dock som sagt jag. Det fanns en härlig känsla av svensk husmanskost i det här, man riktig hör skogens sus och sjöns vågskvalp när man äter detta tycker jag. Känslan att ställa in köttet i ugnen på lördagkvällen och vakna till dessa härliga dofter 12 timmar senare är oslagbar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär