Oxfilé med madeirasås & mandelpotatispuré

Detta är en variant på filé Oscar, fast kalvfilén är utbytt mot oxfilé och varken hummer eller tryffel finns bland ingredienserna.
För 4 personer
Ingredienser:
  • 4 oxfilémedaljonger á 150 g
  • 8 schalottenlökar
  • 1 msk + 1 msk smör
  • 8 körsbärstomater
  • 1 bunt färska sparrisar
  • salt, peppar

Madeirasås:

  • 1 schalotten lök
  • 1 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • 0,5 dl rött vin
  • 0,5 dl madeira
  • 4 kvistar timjan
  • 4 svartpepparkorn
  • 1 tsk maizena

Mandelpotatispuré:

  • 1 kg mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 1 tsk torkad dragon
  • salt, peppar

Gör så här:

  1. Skala schalottenlökarna. Stek dem långsamt i 1 msk smör i ca 15 minuter. Skär ett kryss i tomaterna. Skålla i kokande vatten ca 10 sek. Ta av skalet och låt steka med schalottenlöken. Dra av värmen.
  2. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten ca 4 minuter. Skölj och lägg i isvatten.
  3. Sås: Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den i smör i en kastrull. Häll i vatten, kalvfond, madeira och kryddor. Koka ihop och reducera till hälften. Red av med maizena utrört i lite vatten.
  4. Mandelpotatispuré: Skala potatisen och koka i ca 15 minuter. Häll av vattnet. Stöt potatisen och blanda i smöt, citronsaft- och skal. Vispa med ballongvisp. Smaka av med salt , peppar och dragon.
  5. Salta och peppra köttet. Stek i het grillpanna med 1 msk smör. Låt sparrisen steka med det sista.
  6. Värm sås, tomater, lök och purén. Servera på varma tallrikar.

Kommentar:

Nja, det blev inte helt bra detta. Såsen var för blaskig och tallrikarna inte tillräckligt varma. Man kan inte lyckas jämnt. Till drack vi Koonunga Hill som jag tycket var lite för skarp för denna mat, det är ett utmärkt grillvin.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär