Hittarecept

Matbloggstoppen

Sidor

tisdag 30 mars 2010

Pizza


Idag gjordes Pizza efter Jan Hedh´s recept och det blev supergott! Marcus kom hem tidigt från A så jag bad honom göra iordning degen så när jag kom hem var det bara att baka ut pizzorna och beströ dem med tomat, skinka och ost.
Marcus beklagade sig över att receptet var svårt men han klarade av att göra det galant med hjälp av termometer, assistent och min eminenta våg. Duktig kille eller hur?

Gör så här:
Poolish:
75 g vatten 28 grader
25 g jäst
75 g vetemjöl med hög proteinhalt gärna stenmalt

Kontrollera att vattnets temperatur är 28 grader. Lös upp jästen i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet.
Täck över med plastfilm och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.

Bortgöring:
325 g vetemjöl
175 g vatten
10 g havssalt

Häll mjöl och vatten i en degbunke. Tillsätt poolish och knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter.
Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg.
Lägg upp degen på ett mjölat arbetsbord och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla till runda och spända bullar. Lägg en bakduk över och låt jäsa till dubbel storlek i ca 2 timmar.

Sedan är det bara att baka ut dem och grädda dem i 250 graders ugn tills de är gyllenburna och bottnen genombakad. Jag stryker dem med krossade och avrunna tomater, parmesan och västerbottenost och kallrökt skinka. Jag brukar också ringla på olivolja samt krydda med pizzakrydda.

Tyvärr hann jag inte ta någon bild på de goda pizzorna då vi åt upp dem med en gång, så ni får nöja er med en bild jag hittade på nätet som var mest lik vår!

3 kommentarer:

  1. Ska testa receptet ikväll, Jan Hedh brukar man kunna lita på! Kommer ha äppelmos och cornflakes på, låter kanske konstigt men är riktigt gott.

    SvaraRadera
  2. James Donnerbauch27 juli 2011 15:55

    Äppelmos på pizzan?? Vilka miljöpartistfasoner! För övrigt lät jag fördegen jäsa över natten vilket gav en enligt mitt tycke djupare arom.

    SvaraRadera
  3. Det var jobbigt att knåda men vi hoppas att det var värt besväret. Plus i kanten för den fina hemsidan, mycket smaskiga recept där. Nä nu är det dags att jäsa...

    SvaraRadera