Hittarecept

Matbloggstoppen

Sidor

lördag 24 juli 2010

Backhändl

En rätt som jag älskar och alltid äter när jag kommer till Österrike är Backhuhn eller Backhändl som är en friterad urbenad kyckling med samma skorpa som det är på Wienerschnitzel. På det stället där vi tog bilden här ovan serveras det med en potatissallad samt Kürbisvollkernöl, en grön olja som är lite speciell i smaken. Den görs av Pumpafrön.

Man behöver dock inte den oljan för att rätten ska komma till sin rätt. Man kan äta den med en grönsallad för här är det kycklingen som är speciellt god. Obs att man köper en kyckling av god kvalitet tex färsk majskyckling. De frysta filéerna går naturligtvis att använda men kycklingen kommer inte till sin rätt då de inte har mycket smak.

Det är relativt enkelt att göra denna rätt. Man behöver:
Hel färsk kyckling eller kycklingfileer. (Beräkna en halv kyckling per person eller tre små filéer)
salt
peppar
mjöl
2 ägg
ströbröd
fett till fritering gärna olja och en klick smör.

Gör så här:
Bena ur kycklingen och tag bort skinn och fett eller välj fina ganska platta filéer.(Man kan dela stora filéer)
salta och peppra filéerna/bitarna och
vänd i mjöl
vänd i uppvispat ägg
vänd i ströbröd

Klicka i en klick smör i pannan och häll ganska mycket olja alternativt annat fett i en stor panna och värm upp. Kolla med en brödbit när det är tillräckligt varmt. Stek/fritera de panerade kycklingbitarna i fettet tills de är gyllenbruna. Var noga med att det inte är för varmt i pannan, då det går för fort då och då blir ytan bränd och köttet inte genomstekt. Jag brukar ha ugnen på och puttar in de färdiga filéerna på en plåt så de håller sig varma och krispiga. (Lägger man på lock på pannan så blir paneringen snabbt mjuk och det är inte meningen.)

Servera gärna med en grönsallad eller potatis och gurksallad.


Kommentar: som ni ser blev mina filéer liten aning för mörka. Jag har svårt för det där med regleringen av spisplattorna måste jag medge. För övrigt lyckades jag ovanligt bra med paneringen och kanske för att jag använde idealmjöl istället för sedvanligt mjöl. Jag använde dock frysta kycklingfiléer, vilket var helt förkastligt ur smaksynpunkt för kycklingen smakade absålut ingenting fast jag fick den helt perfekt stekt. (Varken för torr eller rosa.) Den var saftig men som sagt: smaklös.

Gurksalladen är lätt att göra:
1 gurka
5-6 förkokta kalla potatisar
skivas tunt gärna med s k mandolin.
salta och låt stå.
strax innan servering slå på äppelvinäger blandat med lika delar vatten och en fin olivolja och salta igen och peppra med nymald svartpeppar.

1 kommentar:

  1. Kycklingen behöver inte benas ur utan går utmärkt att tillaga med benen kvar, får faktiskt bättre smak då. Att låta kycklingbitarna marinera i pressad citron ett par timmar före friteringen ger en frisk smak som är kanon till friterad kyckling. Tänk på att torka av bitarna innan dubbelpanering för ett bra resultat i friteringen :)
    Mvh Rolf

    SvaraRadera