Ungsbakad torskrygg med brynt anjovissmör, hackat ägg och kokt potatis

När jag var liten åt man torsk ofta, allt för ofta tyckte jag, och aldrig trodde jag att jag skulle laga det som vuxen men det är faktiskt riktigt gott om man tillagar den på rätt sätt. Det vanligaste felet vid tillagning av kokt fisk är att man överkokar den. Detta är ett recept, med lite modifieringar, från Tirja Irjala på restaung Villastaden i Borås. Ett bra fredagsrecept som är lättlagat men ändå lite lyxigt.

Ingredienser:
* 600 gr torskrygg
* 1 dl vitt torrt vin
* 3 dl vatten
* 10 pepparkorn
* 2 lagerblad
* 2 ägg
* 1 kruka dill
* 1 burk anjovis
* 50 g + 1 msk smör
* 1 msk grädde
* salt

Gör så här:
* Sätt ugnen på 125 grader
* Koka äggen i 10 minuter, mosa tillsammans med 1 msk smör och grädde
* Hacka anjovisen grovt. Bryn smöret i en stekpanna och tillsätt anjovisen. Bryn till smöret får en nötig doft. Håll varmt.
*Blanda vatten och vin i en långpanna, tillsätt salt tills det smakar som en kallsup på västkusten
* Skär torsken i jämnstora portionsbitar och lägg i långpannan
* Sätt in i ugnen och tillaga till 52 grader, ca 15 minuter.
* Servera med kokt potatis och en enkel grönsallad.

Kommentar: Väldigt gott, torskryggen har en härligt konsistens och smak. Tänk på att lägga äggblandningen i närheten av anjovissmöret, de smakerna går väldigt bra ihop. Till detta drack vi McManis vita viogniervin som passade utmärkt med sin kraftiga smak av frukt. Man kan byta ut torskryggen mot torskfile men då blir det iof billigare men troligen inte lika gott.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär