Hittarecept

Matbloggstoppen

Sidor

söndag 6 mars 2011

Bearnaisesås

Mathelgen har varit ganska bra, i fredags gjorde jag en smördegsinbakad oxfilé vilken iof inte var så bra. Baka aldrig in oxfilé om du som jag vill ha den rear men det som blev bra och räddade dagen var att jag äntligen efter flera försök lyckades med en hemslagen bea som det så vackert kallas. Denna gång testade jag med att utgå från ett recept från Nils Emil Ahlin som bla drivit Ulla Winblad på Djurgården.

Ingredienser:
* 200 g smör
* 3 äggulor
* 2 msk vatten
* 1 msk extra finhackad schalottenlök
* 0,5 tsk krossade vitpepparkorn
* 2 msk vitvinsvinäger
* 1 msk hackad färsk dragon
* 1 msk hackad persilja

Gör så här:
  1. Smält smöret och ställ åt sidan
  2. Koka ihop vinäger, lök och hälften av dragonen tills det nästan är torrt i kastrullen
  3. Ta av kastrullen från värmen, vispa i äggulorna under kraftig vispning
  4. Ställ kastrullen på mycket svag värme alternativt vattenbad, vispa kraftigt tills det blir ett vitt skum. När du tror att du är klar så vispa lite till...
  5. Ta av kastrullen från värmen och vispa i smöret i en fin stråle
  6. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persilja och resten av dragonen

Kommentar: Det blev så gott så det hade gått att enbart äta såsen... Övriga kommentarer överflödiga men jag kan passa på att ge ett vintips på ett vin vi drack till en fiskrätt i lördags (fiskrätten var väl ok men inte så bra att den kommer att läggas in här), ett vitt torrt vin från det underskattade vinlandet Grekland, närmare bestämt från Santorini, vinet heter Santorini Assyrtiko, (assyritko är namnet på druvan). Passa även gärna på att testa Systembolagets nya hemsida, riktigt bra med funktioner för inköpslista mm. Till sist ännu ett tips, om du inte gjort det så testa inte oxsvanssoppa. Det gjorde jag idag och den var inte oätbart men inte heller speciellt god, låt den soppan vila i frid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar