Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och graitnerade ärtor
Sista köttet från det fantastiskta lamm jag hade turen att få tag på i Småland i höstas.
Ingredienser:
Ingredienser:
- 1 - 1,5 kg urbenad lammstek
- 2 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- Några kvistar färsk rosmarin
- 12 små fina potatisar
- Rödvinssky: Sky från steken
- 2 dl rödvin
- 1 msk socker
- 1 msk soja
- Gratinerade ärtor: 300 gr ärtor
- 2 dl grädde
- 1 dl riven Västerbottenost
- 1 vitlöksklyfta
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Gind in steken med olivolja. Skär vitlökarna i mindre delar, späcka stecken ovansida med hjälp av en kniv och stick in vitlökdelarna. Bind upp med steksnöre. Gnid in med hackad rosmarin och salt. Tillaga i ugnen till 65 grader, tar ca 1,5 timme.
- Spara skyn. Linda in i smörpapper och låt vila 30 minuter.
- Rödvinssky: Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vin, silad sky och soja. Reducera till hälften.
- Potatis: Skrubba potatisen men skala inte. Lägg i ugnsfast form. Häll över olivolja, rosmarin och valfria kryddor. Tillaga i ugn ca 40 minuter.
- Grantinerade ärtor: Lägg ärtorna i en ugnsfast form. Häll över grädde. Strö över osten. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter.
- Servera på varma tallrikar med nykokt sparris och tomat.
Kommentar: Gudagott, även denna dag kunde vi avnjuta maten på altanen i det flödande solskenet och ett glas vin gjorde det inte sämre. Potatisgratäng är nog ännu lite godare men det här blev bra också.
Kommentarer
Skicka en kommentar