Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och graitnerade ärtor

Sista köttet från det fantastiskta lamm jag hade turen att få tag på i Småland i höstas.
Ingredienser:


  • 1 - 1,5 kg urbenad lammstek

  • 2 msk olivolja

  • 3 vitlöksklyftor

  • Några kvistar färsk rosmarin

  • 12 små fina potatisar

  • Rödvinssky: Sky från steken

  • 2 dl rödvin

  • 1 msk socker

  • 1 msk soja

  • Gratinerade ärtor: 300 gr ärtor

  • 2 dl grädde

  • 1 dl riven Västerbottenost

  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:



  1. Sätt ugnen på 200 grader

  2. Gind in steken med olivolja. Skär vitlökarna i mindre delar, späcka stecken ovansida med hjälp av en kniv och stick in vitlökdelarna. Bind upp med steksnöre. Gnid in med hackad rosmarin och salt. Tillaga i ugnen till 65 grader, tar ca 1,5 timme.

  3. Spara skyn. Linda in i smörpapper och låt vila 30 minuter.

  4. Rödvinssky: Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vin, silad sky och soja. Reducera till hälften.

  5. Potatis: Skrubba potatisen men skala inte. Lägg i ugnsfast form. Häll över olivolja, rosmarin och valfria kryddor. Tillaga i ugn ca 40 minuter.

  6. Grantinerade ärtor: Lägg ärtorna i en ugnsfast form. Häll över grädde. Strö över osten. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter.

  7. Servera på varma tallrikar med nykokt sparris och tomat.

Kommentar: Gudagott, även denna dag kunde vi avnjuta maten på altanen i det flödande solskenet och ett glas vin gjorde det inte sämre. Potatisgratäng är nog ännu lite godare men det här blev bra också.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär