Sprängd anka orange
Att spränga en fågel är detsamma som att rimma, kommer från det danska ordet spraenge. Jag har tidigare nämnt att anka i min värld är fåglarnas fågel är det gäller mat. Inte speciellt svårt men kräver lite planering Ingredienser:
- 2 ankbröst
Lag
- 1 dl socker
- 2 dl salt
- 2 lagerblad
- 12 kryddpepparkorn
- 2 kanelstänger
- 10 kryddnejlikor
- 1 liten bit färsk ingefära
- 3 dl vattten
Sås
- 2 schalottenlökar
- olivolja
- 2 dl rött vin
- 5 dl kalvfond (vatten + fond)
- 1 dl färskpressad apelsinjuice
- 2 msk socker
- 1 vitlöksklyfta
- maizena
Svamp och grönt-ragu
- 2 morötter
- 4 potatisar
- 8 färska, gröna sparrisar
- 200 g sockerärtor
- 200 g valfri svamp
- olivolja
Gör så här:
- Koka ihop lagen, låt svalna
- Lägg ankbrösen i lagen, låt stå kallt i minst 4 timmar
- Sätt ugnen på 100 grader. Snitta ankbrösten på skinnsidan, bryn i torr het panna med skinnsidan nedåt. Bryn hastigt även på köttsidan. Tillaga i ugn till 58 graders innertemperatur, tar ca 1 timme.
- Sås: Finhacka schalottenlök, fräs mjuk i olja. Tillsätt vin, fond apelsinjuice och pressad vitlök. Reducera till ca 7 dl. Red av med maizena utrört i vatten så såsen blir simmig. Håll varm.
- Ragu: Skala och skär morot, sparris och potatis i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten, ånga av. Fräs svampen i smör. Vänd ner svamp och grönskaker i såsen.
- Skär ankbröstet i skivor. Lägg upp ragun på varma tallrikar, lägg ankskivorna ovanpå. Servera med ruccolasallad och tomat
Kommentar:
Rimmningen ger en härlig sälta åt ankköttet som går väldigt bra ihop med ragun. Inte fel att servera en bit bröd till det här så man kan tillgodogöra sig såsen. Eftersom det är söndag och jag oftast inte dricker vin annat än på fredagar och lördagar får ni klara er utan vintips till den här rätten.
Kommentarer
Skicka en kommentar