Hittarecept

Matbloggstoppen

Sidor

onsdag 25 maj 2011

Stjälksellerisoppa

Stjälkselleri är gott men blir alltid över tycker jag, man behöver en stjälk men måste köpa ett helt stånd och sedan blir det liggande i kylskåpet som ett dåligt samvete. Här är ett recept från Mia Gahne på en riktigt god soppa man kan göra med sin överblivna stjälkselleri. Som lite kuriosa kan nämnas att stjälk- och rotselleri visserligen är släkt men det är inte samma grönsak.

Ingredienser:
1 stånd stjälkselleri, strimlat
2 msk smör
1 gul lök, hackad
salt
500 g rotselleri, skalad och hackad
1 l hönsbuljong, helst på fond
färsk timjan
2 lagerblad
1,5 dl créme fraiche
svartpeppar
1 citron, rivet skal
50 g ädelost
2 skivor vitt bröd, tärnat
1 vitlöksklyfta



Gör så här:



  1. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt stjälkselleri, lök och salt. Fräs 6-8 minuter.

  2. Tillsätt rotsellerin, rör om. Slå på buljongen, tillsätt några timjanskvistar och lagerblad. Koka upp och sjud ca 15 minuter.

  3. Ta upp timjanen och lagerbladen. Mixa soppan slät.

  4. Sila i en ny kastrull. Koka upp och tillsätt 2 msk créme fraiche. Smaka av med salt, peppar och citronskal.

  5. Mixa ädelosten med resten av créme fraichen.

  6. Stek brödtärningarna i smör, pressa över vitlöken.

  7. Servera soppan med ädelostmixen och brödkrutongerna.



Kommentar: Enkelt och gott med en len smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar