Gräddkokt havskatt

Det är inte svårt att laga fisk, det man behöver tänka på är att inte tillaga den för länge. Tar man den tid man tror det tar och halverar den så brukar det bli ganska bra. Kattfisk är en dyr fisk men det går nog nästan lika bra med någon annan fast, vit fisk, tex torsk. Receptet, som mer var inspirationskälla än recept, hittade jag i en bok som heter Meny och är en samling recept från det härliga radioprogrammet med samma titel.
Ingredienser:


  • 0,6 kg havskattsfilé

  • 1 hg färska räkor

  • 1 citron

  • 1 knippa dill

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 msk smör

  • 2 dl vitt vin

  • 1 dl vatten

  • 1 tsk hummerfond

  • maizena

  • vitpepparkorn

  • salt och peppar

Gör så här:



  • Sätt ugnen på 250 grader

  • Skala räkorna, ta vara på skal och huvuden.

  • Halstra filen hastigt i smör så den får färg. Ställ åt sidan.

  • Koka fond på räkskal, vatten, vin, citronsaft, vitpepparkorn, dillstjälkar och hummerfond. Sila.

  • Salta och peppar fisken. Lägg i ungsfast form. Ställ i in i ugnen ett par minuter.

  • Häll över grädden. Lägg på några dillkvistar och låt gå färdigt i ugnen. Har du ugnstermometer tillagar du till ca 48 grader.

  • Red av fonden med maizena utrört i vatten. Häll på grädden från fiskformen. Koka ihop och tillsätt hackad dill.

  • Lägg upp på varma tallrikar. Garnera med räkorna och citronklyftor. Servera med pressad potatis och grönsallad.

Kommentar:


Fisk och grädde är en mycket god kombination. Ugnsbakningen var lite kaotisk eftersom det var svårt att hitta någonstans att sätta in termometern så den visade rätt. Till slut fick jag lita på känslan och det är inte många minuter den skall gå i ugnen. Som vin valde jag en Riesling, Georg Breuer, som passade bra till med sin citronsmak.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär