Wallenbergare
Skam till sägandes har jag aldrig lagat denna klassiker innan nu men det var inte sista gången...
Rätten är enligt ryktet uppkallad efter häradshövding Marcus Wallenberg. Ingredienserna skall vara så kalla som möjligt vid tillagningen.
Rätten är enligt ryktet uppkallad efter häradshövding Marcus Wallenberg. Ingredienserna skall vara så kalla som möjligt vid tillagningen.
Ingredienser:
- 400 g putsat kalvkött, tex kalvstek
- 4 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- mie de pain (rivet, dagsgammalt vitt bröd) från två brödskivor
- 1 msk smör
- salt, peppar
Gör så här:
- Mixa köttet med salt, peppar och äggulorna. Ställ in i kylskåp 20 minuter.
- Montera ner grädden gradvis i mixern. Ställ in i kylskåp 60 minuter.
- Strö ut hälften av mie de pain på ett bakplåtspapper. Forma 5 bollar av färsen, lägg på bakplåtspappret och tryck till så de blir lite plattare. Strö på resten av mie de pain.
- Stek på ganska svag värme i smör, ca 4 minuter på varje sida. De skall vara ljusa inuti och lätt gyllenbruna på ytan.
- Servera på varma tallrikar med potatispuré, lingon, ärtor och brynt smör.
Kommentar:
Så gott! I en del recept mals köttet i köttkvarn men jag tycker det gick utmärkt att mixa det. Till drack vi ett riktigt fyndvin, Terre de Mistral, rekommenderas varmt.
Kommentarer
Skicka en kommentar