Wallenbergare

Rätten är enligt ryktet uppkallad efter häradshövding Marcus Wallenberg. Ingredienserna skall vara så kalla som möjligt vid tillagningen.
Ingredienser:
- 400 g putsat kalvkött, tex kalvstek
- 4 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- mie de pain (rivet, dagsgammalt vitt bröd) från två brödskivor
- 1 msk smör
- salt, peppar
Gör så här:
- Mixa köttet med salt, peppar och äggulorna. Ställ in i kylskåp 20 minuter.
- Montera ner grädden gradvis i mixern. Ställ in i kylskåp 60 minuter.
- Strö ut hälften av mie de pain på ett bakplåtspapper. Forma 5 bollar av färsen, lägg på bakplåtspappret och tryck till så de blir lite plattare. Strö på resten av mie de pain.
- Stek på ganska svag värme i smör, ca 4 minuter på varje sida. De skall vara ljusa inuti och lätt gyllenbruna på ytan.
- Servera på varma tallrikar med potatispuré, lingon, ärtor och brynt smör.
Kommentar:
Så gott! I en del recept mals köttet i köttkvarn men jag tycker det gick utmärkt att mixa det. Till drack vi ett riktigt fyndvin, Terre de Mistral, rekommenderas varmt.
Kommentarer
Skicka en kommentar